Humanitarna biciklistička vožnja od Gacka do manastira Tvrdoš: Da Pavle ozdravi

Miloš Vasiljević
Humanitarna biciklistička vožnja od Gacka do manastira Tvrdoš: Da Pavle ozdravi

GACKO - Rekreativci iz Gacka u saradnji sa Crvenim krstom iz ove opštine organizuju humanitarnu biciklističku vožnju pod sloganom “Kilometri za Pavla” i to iz centra ovog gradića do manastira Tvrdoš, a sav prikupljeni novac biće preusmjeren za liječenje njihovog sugrađanina Pavla Milovića.

Polazak je zakazan za subotu u deset časova, a kilometri se prodaju po simboličnoj cijeni od deset maraka. Jedan od inicijatora Milan Gutović rekao je za “Glas Srpske” da je već dobar odziv te očekuje da će vožnja od hrama Svete trojice u Gacku do jedne od najvećih hercegovačkih svetinja proći uspješno.

- Gačani su poznati po humanosti, a prvi put se organizuje biciklistička vožnja, koja nema takmičarski karakter. Cilj nam je da prikupimo što više učesnika, ali i novca za našeg sugrađanina Pavla Milovića. Vožnja neće biti previše zahtjevna, a vodićemo brigu o svakom učesniku. Na ideju smo došli spontano, jer rekreativno vozimo bicikl, budući da ne postoji biciklistički klub u Gacku - rekao je Gutović.

On je dodao da su im podršku dali i iz ostalih biciklističkih klubova istočne Hercegovine.

- Sa nama će biti i članovi BK Hercegovac iz Bileće, kao i dva iz Trebinja, BK Leotar i BK Vučji zub. Nadamo se da će sve biti uspješno, cilj nam je da notu humanosti uvežemo sa sportom, avanturom i rekreacijom, a sve s ciljem da našem sugrađaninu bude bolje - kazao je Gutović i dodao da maloljetni učesnici trebaju saglasnost roditelja, jer se vozi više od 80 kilometara.

Jedan od rekreativaca koji je prepoznatljiv u Gacku kao pasionirani zaljubljenik u biciklizam Miodrag Govedarica pozvao je sve da učestvuju i daju svoj doprinos.

 - Jedna od ideja vodilja je bila i humanitarna trka prije tri godine od planine Volujak do Bileće pa smo mi rekreativci spojili sportsku i humanu priču u jedno. Već smo uspjeli, puno se ljudi javlja, a želimo i da podstaknemo omladinu da se uključi i da svoj doprinos. Kada nekome pomognemo, svi se osjećamo lijepo, korisno - rekao je Govedarica za “Glas”.

Prema njegovim riječima, ovo je dobra prilika da se podstakne i priča o biciklizmu, iako nemaju klub u toj lokalnoj zajednici, ali je ipak najvažnije pomoći Pavlu.

Pavle Milović (9) od rođenja ima komplikacije u psihofizičkom razvoju i imao je više operacija. Nedavno je operisao obje noge zbog deformiteta, jer još ne hoda, a novac je potreban za rehabilitaciju, kao što su fizikalne terapije, ortoze za noge, vertikalizator.

Želja da Pavle stane na noge ujedinila je cijelu opštinu pa su u Gacku proteklih dana organizovani pab kvizovi, humanitarni turniri, utakmice, predstave i priredbe. Svoj doprinos dao je vrtić “Gacko”, koji je organizovao humanitarno veče “Srcem za Pavla”, a gdje su prikupljene 22.303 marke. U sklopu humanitarne večeri mališani iz vrtić održali su priredbu.

Solidarnost

Sekretar Crvenog krsta Gacko Gordana Koprivica rekla je za “Glas Srpske” da su oni organizacija koja zagovara humanost i solidarnost, kao jedne od najvećih vrlina svakog čovjeka.

 - Srećni smo što učestvujemo u jednoj ovakvoj akciji. Duboko smo uvjereni da bez društvene empatije i uzajamnog pomaganja nema ni uspješne niti srećne zajednice. Ovo je samo jedan od načina kojim želimo podstaći sve ljude dobre volje da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu našem Pavlu - rekla je Koprivica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana