Humanitarna akcija “Zajedno za Krajinu”: Srpskim povratnicima stiže pomoć

Anita Janković Rečević
Humanitarna akcija “Zajedno za Krajinu”: Srpskim povratnicima stiže pomoć

BANjALUKA - Srbi povratnici na području Eparhije bihaćko-petrovačke u FBiH mahom preživljavaju baveći se poljoprivredom jer je premalo mogućnosti za zaposlenje, a njihovu muku prepoznali su u matici Srbiji gdje je nedavno pokrenuta humanitarna akcija “Zajedno za Krajinu” čiji je cilj pomoć najugroženijim porodicama.

Koordinator akcije “Zajedno za Krajinu” Duško Ćutilo kaže za “Glas” da su motivisani principima solidarnosti i zajedništva došli na ideju da pokrenu ovu humanitarnu priču, a sva sredstva koja prikupe biće donirana višečlanim porodicama, socijalno ugroženim ljudima te odličnim učenicima i studentima, a prema prioritetima koje utvrde svi učesnici ove akcije.

- Želja nam je da pomognemo našem narodu u FBiH na prostoru Eparhije bihaćko-petrovačke jer žive zaista teško. Očekujemo da ova humana ideja okupi institucije, udruženja i pojedince iz Srbije, Republike Srpske, FBiH ali i iz cijelog regiona i dijaspore. Inicijativu o pokretanju akcije najprije je podržao Savez krajiških udruženja iz Novog Sada, a u realizaciju smo krenuli uz blagoslov Eparhije bihaćko-petrovačke. Do sada imamo podršku više od 40 zavičajnih udruženja s obje strane Drine - rekao je Ćutilo i dodao da podrška udruženja i pojedinaca doprinosi većoj vidljivosti akcije.

On je istakao da će u narednom periodu organizovati niz donatorskih večeri i koncerata na kojima će prikupljati sredstava, a do kraja sedmice biće otvoren i namjenski račun u banci kako bi svi ljudi dobrog srca mogli uplatiti novac.

- Uskoro ćemo definisati kalendar događaja koji će biti organizovani u Novom Sadu i Banjaluci. Akcija pomoći trajaće do kraja godine, a uz pomoć sveštenstva i udruženja Srba u FBiH sačinićemo listu domaćinstava kojima je pomoć potrebna - kazao je Ćutilo i pozvao sve zainteresovane da se priključe kako bi pomogli srpskom narodu u Krajini.

Direktor Centra za podršku povratnicima u Unsko-sanskom kantonu Nemanja Davidović kaže za “Glas” da će pružiti svesrdnu pomoć u realizaciji pomenute akcije  jer stanovništvu svaka pomoć dobro dođe. 

- Postoji mnogo domaćinstava koja imaju potrebu za osnovnim paketima pomoći. Srbi povratnici većinom preživljavaju i to baveći se poljoprivredom. Godinama proživljavaju stigmatizaciju naročito na polju zaposlenja i napredovanja u karijeri. Sve je teže boriti se sa tim problemom - rekao je Davidović.

On je dodao da ga posebno raduje što je akcijom predviđena i svojevrsna nagrada za mlade, odnosno đake i studente sa odličnim uspjehom.

- Pozivam pojedince, posebno one koji imaju društveni uticaj da se priključe akciji kako bi udruženim snagama usrećili što je moguće više porodica - naveo je Davidović.

Brojke

Nemanja Davidović kaže da na području Unsko-sanskog kantona ima oko 5.000 Srba povratnika.

- To je premala brojka. Broj Srba u FBiH je debelo skliznuo ispod dva odsto, a riječ je uglavnom o stanovništvu starije životne dobi - rekao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana