Humanitarna akcija za mladića sa posebnim potrebama iz Srpca bliži se kraju: Nebojša na korak do useljenja

Dejan Jovičić
Humanitarna akcija za mladića sa posebnim potrebama iz Srpca bliži se kraju: Nebojša na korak do useljenja

SRBAC - Vlažni zidovi i dotrajali krov već godinama ugrožavaju zdravlje mladića sa posebnim potrebama Nebojše Vučenovića, koji je nakon smrti roditelja i sestrine udaje ostao da živi sam u trošnoj kući u Poveliču kod Srpca, ali zahvaljujući dobrim ljudima sa svih meridijana njegove brige uskoro će postati prošlost.

Akciju za izgradnju nove kuće prije godinu je pokrenuo srbački humanista Dragan Vukobratović, a odziv donatora je premašio sva očekivanja. Do sada je prikupljeno više od 40.000 KM, što će Nebojši omogućiti da prije završetka zime useli u novi dom.

- Kuća je montažnog tipa, a pokrili smo je još u novembru. Postavljene su sanitarije, pločice i laminat, ugrađena stolarija, dovedena struja i voda, okrečeni zidovi, urađena glazura podova i nabavljen šporet. Ostali su još sitni građevinski radovi i opremanje namještajem i bijelom tehnikom, da bi sve bilo spremno za useljenje - kaže Dragan.

Akciju je podržalo više od stotinu Srpčana, a apelu su se odazvali i humanisti iz dijaspore, naročito Australije i Njemačke. Jedan od njih je Zlatko Tatić iz Poveliča, koji živi i radi u Austriji i koji je Nebojši ovih dana uručio pomoć u iznosu od 1.400 evra.

- Čuo sam za prikupljanje pomoći i pozvao prijatelje koji su rado učestvovali. U više navrata smo donosili pomoć za djecu sa posebnim potrebama iz udruženja “Izvor”, srbački vrtić, socijalno ugrožene, kao i poplavljena domaćinstva kojima smo poklanjali krevete, bijelu tehniku i građevinski materijal za obnovu kuća - rekao je Tatić.

Nebojša hrabro korača kroz život boreći se sa mnogim nedaćama. Još u djetinjstvu je zadobio tešku povredu glave koja je prouzrokovala otežan hod i paralizu desne ruke. Zarađuje za život radeći kao opštinski kurir. Bavi se proizvodnjom sapuna od kozjeg mlijeka, koja mu više dođe kao hobi, jer od toga nema velike zarade, a u slobodno vrijeme planinari i volontira u udruženju “Izvor”.

- Veoma sam dirnut pažnjom sugrađana i zaista nisam očekivao ovoliku podršku. Nisam imao dovoljno novca ni za obnovu stare kuće, a kamoli da razmišljam o novoj. Porodična kuća je stara gotovo pola vijeka i zaista je u lošem stanju, jer su zidovi ispucali, a krov prokišnjava na više mjesta. Zahvaljujući dobrim ljudima sada će sve biti lakše - kaže Nebojša.

Prošle sedmice posjetile su ga i članice Aktiva žena SNSD-a iz Srpca koje su mu poklonile veš-mašinu i brojne kućne potrepštine, a izgradnju kuće je sa 500 KM podržala i ministarka finansija RS Zora Vidović.

Gest vrijedan pažnje pokazali su i mještani susjednog sela Brezovljani, koji su prikupili 1.500 KM.

- Nebojša živi nedaleko od nas, svi ga poznajemo i zaista smo se obradovali kad smo čuli da će dobiti novu kuću. Nas desetak ga je posjetilo uoči Božića, kada smo mu odnijeli donaciju i tada smo se uvjerili da će dobiti zaista lijep dom, što je i zaslužio - rekao je mještanin Dejan Kučak.

Pomoć za opremanje

Nova kuća je površine 53 kvadratna metra i ima dvije sobe, dnevni boravak, kuhinju, ostavu i kupatilo. Svi koji žele da pomognu Nebojši da što prije završi opremanje mogu uplatiti sredstva na broj račun: 562 099 8095 3816 80, a više informacija može se dobiti i kod inicijatora akcije Dragana Vukobratovića na broj telefona 065/545 676.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana