Humanistu iz Vlasenice zvali putem megafona da daruje krv

G. P.
Humanistu iz Vlasenice zvali putem megafona da daruje krv

Vlasenica - Penzioner Radenko Ristanović iz Vlasenice, koji je nedavno 85. put darovao krv, jedan je od najvećih humanista u RS.

Humanitarnu misiju ovaj šezdesetjednogodišnjak nije prekidao ni u ratnim godinama, iako je bio sa puškom u ruci na prvoj liniji fronta. Osim po plemenitosti cijenjen je i zbog toga što ima nulta-negativnu krvnu grupu, koja je veoma rijetka. Zbog toga je krv najčešće darivao na poziv. Priča da su u ratu sredstva komunikacije bila veoma ograničena, pa je teško bilo doći do dobrovoljnog davaoca krvi.

- Dešavalo se da me, nemajući drugi način, pozivaju putem megafona da dam nekome krv. Ide policijsko vozilo gradom i na megafon čitaju moje ime. Drugari me zadirkuju, eno policija te traži, da nisi nekome kokoš ukrao... No, znao sam šta mi je činiti - priča Ristanović.

Prisjeća se i svog prvog davanja krvi. Bilo je to davne 1975. godine, dok je služio vojsku u Sloveniji.

- Tad je to bila mladalačka znatiželja i želja da učestvujem u nekoj zajedničkoj akciji baš kao što to rade danas i naši srednjoškolci. Ne mogu reći da važan motiv nisu bila i dva dana nagradnog odsustva, koji su dobijali dobrovoljni davaoci. Kako god, od tada redovno dajem krv i namjeravam to činiti sve dok budem mogao i dok me zdravlje služi - rekao je Ristanović poručivši da nema ništa ljepše nego nekome spasiti život.

Status

Radenko Ristanović kaže da je u posljednjih nekoliko godina društveni status dobrovoljnih davalaca krvi poboljšan. Oni sada imaju pravo na besplatan pregled, krvne pretrage, lijekove i druge zdravstvene usluge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana