Humanisti počeli gradnju kuće porodicama Dragičević i Radić iz Dvorina kod Srpca

Dejan Jovičić
Humanisti počeli gradnju kuće porodicama Dragičević i Radić iz Dvorina kod Srpca

Srbac - Humani ljudi, komšije i prijatelji porodica Radić i Dragičević, koje žive u oronuloj kući u srbačkom selu Dvorine, počeli su gradnju nove kuće, ali sami ne mogu da završe plemenitu misiju.

Neophodna im je pomoć humanih ljudi kako bi sagradili novi dom, a posebno bi im dobrodošla donacija građevinskog materijala kako bi nastavili radove.

Bračni par Radić u skučenom prostoru bez osnovnih sredstava živi godinama. Osamdesetčetvorogodišnji Lazar je zbog teške bolesti prikovan za postelju, a brigu o njemu vodi 79-godišnja supruga Mileva koja je i sama oboljela. Kako bi im olakšali život u njihovu kuću se prije nekoliko godina uselio Milevin sestrić Miodrag Dragičević sa suprugom Daliborkom i sinčićem Milanom. Uslovi za stanovanje su, međutim, očajni.

Oronuloj kuća odavno je istekao vijek, a gradnji nove najviše se raduje mali Milan. Lopata mu je postala omiljena "igračka", a s nestrpljenjem čeka nastavak radova kako bi dobio svoju sobu. Radići i Dragičevići, međutim, nemaju nikakva primanja, a preživljavaju nadničenjem na njivama. Nisu rijetke situacije da nemaju novca čak ni za hranu i lijekove.

Teška sudbina Radića i Dragičevića nije ostavila ravnodušnim humane ljude koji su im pritekli u pomoć.

- Nisam mogla gledati kako se muče pa sam u razgovoru sa sestrom Gorjanom, koja radi u Njemačkoj, odlučila da pokrenem humanitarnu akciju za izgradnju kuće od pedesetak kvadrata. Dobili smo podršku humanitarne organizacije "Čovjek" iz Banjaluke i očekujem da će nam se priključiti i drugi humani ljudi. Najviše novca je darovala Slavica Matijašević iz Belgije koja je izdvojila 500 evra - kaže ugostiteljski radnik iz Srpca Vesna Vrejić.

Solidarnost je već pokazalo nekoliko srbačkih preduzeća među kojima su "Ciklon" i "Vuk komerc" doniravši pijesak i šljunak, dok su se komšije okupile kako bi izlili temelj.

Da bi akcija bila nastavljena potrebno je nabaviti cement, kreč, blokove za zidanje, željezo, građu i crijep. Iz Centra "Čovjek" su apelovali na firme i pojedinci koji mogu pomoći u izgradnji kuće da im se jave putem "Fejsbuka".

Žiro račun

Humanisti koji žele da pomognu Dragičevićima i Radićima mogu da uplate novac na žiro račun koji je otvoren kod Hipo Alpe Adria banke: 552115-35228459-57 na ime Miodrag Dragičević. Otvoren je i devizni račun: Hipo Alpe Adria banka, SWIFTCODE: HAABBA2B, Miodrag Dragičević, BA395520151622732310.

Potrebno za nastavak akcije

- cement

- kreč

- blokovi za zidanje

- željezo

- građa

- crijep

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana