Humanisti odlučili da pomognu mladiću iz Poveliča kod Srpca: Nebojša dokaz da se dobro dobrim vraća

Dejan Jovičić
Humanisti odlučili da pomognu mladiću iz Poveliča kod Srpca: Nebojša dokaz da se dobro dobrim vraća

SRBAC - Teška životna priča Nebojše Vučenovića (36) iz Poveliča kod Srpca, koji već godinama živi sam u ruševnoj kući staroj gotovo pola vijeka, motivisala je njegove sugrađane da se udruže i pokrenu akciju na izgradnji novog doma.

Ovaj mladić zbog nedovoljnih primanja nije u mogućnosti da adaptira kuću za normalan život. Krov koji prokišnjava i popucali zidovi puni vlage prijete da mu ugroze zdravlje, što bi dodatno otežalo situaciju u kojoj se nalazi jer je u djetinjstvu zadobio tešku povredu glave koja je prouzrokovala otežan hod i paralizu desne ruke.

Uz to, roditelji su mu rano preminuli, a sestra, koja se udala i stekla tri djevojčice, već godinama se bori sa karcinomom. 

Jedan od inicijatora akcije Dragan Vukobratović kaže da se spontano rodila ideja da se pomogne Nebojši, što je naišlo na podršku humanitaraca iz Srpske i dijaspore, tako da je već prikupljeno nekoliko hiljada maraka.

- Riječ je o plemenitom čovjeku koji je uvijek spreman da pomogne drugima, iako nema dovoljno ni za vlastite potrebe. Namjera je da mu sagradimo novu kuću, za šta će minimalno trebati oko 30.000 KM, ali ako u tome ne uspijemo, pokušaćemo barem da saniramo postojeću kuću i omogućimo koliko-toliko normalan život - kazao je Vukobratović.

Nebojša Vučenović potvrđuje da je porodičnu kuću toliko nagrizao zub vremena da su potrebna velika ulaganja u njenu obnovu, što nije isplativo.

- Pukotine se nalaze po cijeloj kući i pokušavao sam ih zakrpiti malterom, ali se stalno pojavljuju nove. Prilikom većih padavina krov propušta vodu na više mjesta, a kad je hladnije vrijeme dešava se i da pukne cijev u kupatilu - priča ovaj mladić.

Novčana primanja koja zaradi kao opštinski kurir radeći po ugovoru o djelu i porodična penzija dovoljni su mu samo da plati račune, troškove puta i nabavku kućnih potrepština. Kako bi zaradio dodatne prihode za normalan život, kupio je trimer koji je prilagodio za rad na lijevoj ruci, pa povremeno kosi travu za nadnicu.

Nabavio je i četiri koze od čijeg mlijeka pravi domaće sapune, što mu je bio dugogodišnji san, ali od toga nema neke zarade. Uglavnom ih podijeli prijateljima i poznanicima, a često ih donira i za razne humanitarne akcije.

- Uzgoju koza sam posvetio dosta ljubavi i pažnje, zbog čega sam krenuo sa gradnjom štale i sjenika kako bih ih premjestio iz manjeg objekta koji je pun vlage. Kupio sam materijal, a u gradnji mi pomažu prijatelji iz Planinarskog društva “Videta”, sa kojima često provodim slobodno vrijeme - kaže Nebojša.

Iako ga život nije mazio, ovaj dobroćudni mladić ne skida osmijeh sa lica. Kako kaže, vjera u bolje sutra mu pomaže da se izbori sa svakodnevnim nedaćama.

- Trudim se da budem društveno aktivan i tako skrenem misli sa problema. Redovno učestvujem u planinarskim akcijama, a bavim se i prikupljanjem narodnih pjesama, izreka i poslovica. Do sada sam ih sakupio oko 400 i objedinio u zbirku “Pjevajte sa mnom”. Koliko mi vrijeme dozvoli, volontiram i u lokalnom udruženju roditelja i djece sa posebnim potrebama - kaže Nebojša Vučenović.

Novi automobil

Budući da je Nebojša Vučenović prilikom odlaska na posao svakodnevno pješačio nekoliko kilometara, sugrađani su mu prije par godina kupili automobil koji je prilagođen njegovom fizičkom stanju.

Jedan od srbačkih instruktora Ljubiša Mikić, koji je u međuvremenu preminuo, dobrovoljno se prijavio da ga besplatno obuči jer Nebojša prije toga nije imao ni iskustvo vožnje bicikla. 

Žiro-račun

Svi ljudi dobre volje koji su u mogućnosti da pomognu mogu to učiniti uplatom sredstava na Nebojšin žiro-račun broj: 562 099 8095 3816 80 ili da se jave organizatorima akcije, Draganu Vukobratoviću na broj 065/545-676 i Danki Petrović na broj 066/317-756, gdje će dobiti više informacija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana