Hrast lužnjak vraćaju u Posavinu

D. S.
Hrast lužnjak vraćaju u Posavinu

Šamac - Od nekadašnjih nepreglednih šuma hrasta lužnjaka u Posavini ostali su samo fragmenti i pojedinačna stabla, a slična situacija je i sa ostalim nizijskim šumama oko rijeka i močvara u ovom mjestu.

Da bi ovom području vratili stari sjaj, Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta organizovalo je akciju uređenja i pošumljavanja dijela obala bara Tišina i Odmut kod Šamca.

- Na površini od oko 5.000 kvadrata pripremljen je teren za sadnju, prikupljen otpad i uređen prilaz. Zasađeno je 100 sadnica sa busenom autohtonog drveća hrasta lužnjaka, poljskog jasena, bijele vrbe, crne topole - kazali su u ovom društvu.

Dodali su da akcija ima za cilj adaptaciju prostora oko bara kako bi u njegovoj ljepoti mogli da uživaju posjetioci, te da se revitalizuju uništeni eko-sistemi na iskrčenim dijelovima obale. Time bi se stvorili bolji uslovi za opstanak faune i flore prirodnog kompleksa Tišina i Odmut. 

- U akciji je učestvovalo 25 volontera Društva, Crvenog krsta Šamac, Sportsko-ribolovnog društva "Šamac", te vatrogasna jedinica Šamac i mještani Grebnica i Tišine. - kazali su u Društvu i dodali da je akciju odobrila i podržala opština Šamac, a dio sadnica donirao je Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju "Šuma RS".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana