Hramu u Srpcu vraćaju sjaj nakon 118 godina

Dejan Jovičić
Hramu u Srpcu vraćaju sjaj nakon 118 godina

SRBAC - Obnova hrama Pokrova presvete Bogorodice, jednog od najstarijih objekata na području srbačke opštine, počela je nakon punih 118 godina, čime će ova svetinja, koju je prilično oštetio zub vremena, ponovo zablistati punim sjajem.

Na radilištu je angažovana firma “Hio sistem” iz Novog Sada koja radi hidroizolaciju objekta metodom koja je jedinstvena u ovom dijelu Evrope.

Predstavnik te firme Milorad Nišić rekao je da se radi o inovaciji koja potpunim presijecanjem zida ne ugrožava stabilnost i konstrukciju građevinskog objekta, a omogućava zaštitu od kapilarne vlage koja napada zidove, što je specifično za građevine ovakve vrste, izgrađene prije stotinu i više godina, koje nemaju nikakvu izolaciju.

- Jedino rješenje u ovakvom slučaju je ubacivanje naše specijalne izolacije, takozvanih hio master šina, koje se stavljaju pod pritiskom zajedno sa malterom - rekao je Nišić.

Starješina hrama protojerej Željko Sarić kaže da nakon završetka ovih radova slijedi obnova ikonostasa koji je urađen 1905. godine u radionici ikonopisca Nikole Ivkovića, a koji je predstavljao poklon porodice Marka Popovića iz Dvorina.

- Obnova će trajati oko dvije godine, a zatim ćemo krenuti u fasadiranje objekta i prekrivanje krova koji je oštećen prije nekoliko godina u olujnom nevremenu. Najveći problem nam je nedostatak radne snage i dobrih majstora za ovakve poduhvate. Sva sreća da smo uspjeli naći ovu firmu iz Srbije koja radi tako zahtjevne poslove i nadamo se da ćemo pronaći i kvalitetne lokalne majstore - rekao je Sarić.

Finansijsku pomoć, prema njegovim riječima, najvećim dijelom su dobili od vjernika, ali i od opštine Srbac, Vlade Srpske i drugih donatora.

- Bez pomoći priložnika ne bismo uspjeli da započnemo radove, ali nam je potrebno još sredstava pa se nadam i daljoj pomoći vjernika i dobrih ljudi - istakao je Sarić.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević izrazio je zadovoljstvo što je nakon osveštanja Hrama Vaskrsenja Hristovog u Srpcu, koji je izgrađen nakon punih 17 godina, na red došla i rekonstrukcija stare srbačke svetinje.

- Ovo je za nas veoma značajna svetinja i pružićemo podršku što smo predvidjeli i budžetom za ovu godinu. Uvjerio sam se da je pristup poslu ozbiljan i očekujem da ćemo nakon završetka obnove ovaj hram, kao istinski simbol srbačkog kraja, obući u novo ruho - kaže Dragosavljević.

Hram Pokrova presvete Bogorodice u Srpcu osveštao je 1905. godine prvi mitropolit banjalučki Evgenije Letica, a parohija u Srpcu, tadašnjem Bosanskom Svinjaru, osnovana je 1890. godine od strane nekadašnjeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja Mandića.

Slava

Praznik Pokrova presvete Bogorodice, koji se u pravoslavnom kalendaru obilježava 14. oktobra, proslavlja se kao hramovna i krsna slava opštine Srbac. Tog datuma bude organizovana svečana litija i Pokrovski dan folklora, a odnedavno i konjički sabor uz učešće pripadnika Žandarmerije i fijakera iz konjičkih klubova banjalučke regije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana