Hram u selu Nagrađe gradi se zahvaljujući donacijama

Srna
Foto: Srna

DRVAR- Do kraja godine planirano je da na Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u drvarskom selu Nagrađe bude postavljena stolarija, čime se završava akcija za ovu godinu, a radovi će biti nastavljeni u proljeće, rekao je Srni Časlav Šobot, predsjednik drvarskog Udruženja "Nagrađe Crna kraljica" koje je pokrenulo akciju.

Šobot je naveo da se Hram gradi najviše zahvaljujući donacijama ljudi velikog srca, dodajući da su proteklih dana završeni radovi na krovu i struji.

"Zahvaljujući kompaniji `Mg mind` i njenom rukovodstvu postavićemo stolariju na hram i s tim radovima završavamo akciju za ovu godinu", objasnio je Šobot.

On je istakao da svakodnevno u Nagrađe, gdje su pronađeni temelji crkve za koju se pretpostavlja da je najstarija pravoslavna bogomolja u BiH i gdje su ostaci srednjovjekovnog dvorca, dolaze turisti iz cijelog svijeta.

"Tokom ove godine u Nagrađe su se slili vjernici iz cijelog svijeta i svakodnevno svjedočimo da je Nagrađe sa svojim vjerskom, kulturnim i istorijskim blagom pravo otkriće", kaže Šobot.

Izgradnja Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Nagrađu kod Drvara počela je uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija.

Mještani sela Nagrađe, čija se imanja i kuće nalaze u blizini Visuć grada, pričaju da je, bježeći od Turaka, u to dobro skriveno mjesto kod današnjeg Drvara došao kralj Stefan Tomašević sa suprugom Jelenom i njihovim sinom Lazarom.

Prema jednoj od priča o toj kraljevskoj porodici, u bunaru, negdje oko Visuć grada, zakopano je i blago porodice Tomašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana