Hram Svetog Prokopija u Visokom uskoro će biti obnovljen

Srna
Hram Svetog Prokopija u Visokom uskoro će biti obnovljen

VISOKO - Hram Svetog Prokopija u Visokom danas proslavlja 164 godine postojanja i svoju slavu, a protojerej Miljan Rađenović je uvjeren da će ova svetinja uskoro biti i obnovljena.

-Građevina je prelijepa, ali je zubom vremena dosta stradala i oštećena je. Proglašena je nacionalnim spomenikom u kulturi BiH - rekao je Srni protojerej Rađenović i uputio apel i lokalnim i vlastima na nivou BiH da pomognu obnovu hrama da bi bio vraćen u prvobitno stanje.
Rađenović je naglasio da se za obnovu Hrama Svetog Prokopija u Visokom zalaže Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom koji je svemu tome očinski pristupio.
Rađenović, koji je i administator Visočke parohije, rekao je da ova svetinja ima svoju istoriju, da je ponos Visokog, bez obzira na druge vjere, jer svaki objekat od kulturnog značaja treba da se cijeni i poštuje.
On je istakao da rekao da svake godine sve više vjernika koji posjećuju hram, a podsjetio je da je i blaženopočivši patrijar Pavle pedesetih godina služio u ovoj crkvi.
-Prošle godine imali smo čast i da Novak Đoković posjeti hram i to je veliko za nas rekao je Rađenović.
Protojerej Rađenović je pozvao vjernike da se vrate svojim ognjištima, jer, kako je istakao, i Crkva uči da nikada ne treba klonuti.
Za proslavu današnjeg praznika on je rekao da je to dupla radost, zbog samog praznika i ljudi koji su tu došli.

Mještanin Visokog Vladimir Ferzanović, koji ni u odbrambeno-otadžbinskom ratu nije napuštao svoje ognjište, rekao je da danas u tom gradu i okolini živi svega oko 200 srpskih porodica, a da je prije rata živjelo gotovo 6.000 Srba.

Ferzanović je ispričao Srni da živi isključivo od svog rada, jer je na dunumu zemlje postavio plastenike i uzgaja povrće.

- Pomoć od lokalnih vlasti nikad nisam ni dobio, a i ne očekujem - , rekao je Ferzanović i dodao da je najbitnije da nema problema sa komšijama.

On je ispričao da su njegovi preci u Visoko došli prije 200–300 godina i da nikada nije ni pomislio da napusti ognjište.

-Nisam otišao ni u ratu, preživio sam i nakon rata sam nastavio tu da živim. S komšijama živimo u dobrim odnosima -  rekao je Ferzanović i dodao da u domaćinstvu živi sa suprugom i sestrom.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana