Hram Silaska Svetog duha na apostole u selu Uništa čeka obnovu

Srna
Hram Silaska Svetog duha na apostole u selu Uništa čeka obnovu

BOSANSKO GRAHOVO - Hram Silaska Svetog duha na apostole u selu Uništa, koji datira iz 18. vijeka, uništen je u šumskom požaru 2001. godine i čeka obnovu, rekao je za Srnu paroh vrlički Lazar Prijić.

Obnovu hrama, koji svjedoči o postojanju pravoslavlja u srcu Dinare sa dalmatinske strane, blagoslovio je Njegovo preosveštenstvo episkop dalmatinski Nikodim.

Hram je 2001. godine uništen u šumskom požaru, jer groblje oko svetinje na kojem se sahranjuju i rimokatolici i pravoslavci nema zaštitnu ogradu.

U Uništima oduvijek žive rimokatolici i pravoslavci, a u ovome nekada velikom selu danas ima manje od deset Srba.

-Rimokatolici sa Uništa izrazili su želju da učestvuju kao priložnici za obnovu hrama Svete trojice jer bi se tada postavilo i zvono koje bi zvonilo za vrijeme sahrana rimokatolika, kao i pravoslavaca - rekao je paroh vrlički.

On kaže da se, prema predanju, za vrijeme vladavine Turaka, na groblju u selu Uništa nalazila jedna crkvica.

-Zanimljiv je podatak da je crkvica postradala, ali da Turci nisu dirali njeno zvono - kaže sveštenik Prijić.

Iako je hram nekoliko puta obnavljan, njegova najitenzivnija obnova zabilježena je za vrijeme episkopa dalmatinskog Nikodima Milaša.

Ova svetinja pripada Eparhiji dalmatinskoj, iako se nalazi na teritoriji opštine Bosansko Grahovo, a do sela Uništa može se stići samo preko Hrvatske.

Sredstva za obnovu hrama Silaska Svetog duha na apostole mogu da se uplate na devizni račun sa naznakom “za obnovu hrama u Uništima”.

Vlasnik računa je SPC u Hrvatskoj, Eparhija dalmatinska, Crkvena opština Vrlika, adresa Nikole Vrančića 1, 21236 Vrlika, Hrvatska, OIB 66548359378, IBAN: HR9824020061100461518, a SVIFT: ESBCHR22.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana