Holanđani pomažu sedmočlanu porodicu Simić: Dosanjali da imaju kupatilo i vodu

Dijana Dujić
Holanđani pomažu sedmočlanu porodicu Simić: Dosanjali da imaju kupatilo i vodu

Doboj - Sedmočlana porodica Simić iz Kostajnice kod Doboja, koja živi u neuslovnom objektu od tridesetak kvadratnih metara, useliće se do jeseni u novu kuću, zahvaljujući humanitarcima iz Holandije.

Supružnici Vojislav i Jadranka Simić i njihovo petoro djece Zdravko, Slađana, Slađan, Slavica i najmlađi Pavle nadaju se da će već od početka septembra njihovim mukama doći kraj. Prije nekoliko godina počeli su da grade kuću, međutim zbog besparice nisu uspjeli da je završe. Prije dva mjeseca Vojislav je ostao i bez posla, pa žive od 220 KM dječijeg dodatka. Imaju dva konja i kravu, te i od toga zarade poneku marku. Kažu da je najteže obezbijediti školski pribor, odjeću i obuću za troje školaraca.

Objekat u kojem sada žive pun je vlage, a vodu moraju da donose sa bunara. Uskoro će ova porodica odahnuti, jer im volonteri iz temelja grade novi dom. Djeca su srećna što će prvi put imati svoje sobe, a oduševljenje ne krije ni majka Jadranka (37).

- Imaćemo sve o čemu smo sanjali, četiri sobe, kuhinju, predsoblje i kupatilo. Trenutno imamo dvije neuslovne prostorije, kuhinju i sobu. Posebno mi je drago što više nećemo morati da donosimo vodu u kantama i kanisterima - ispričala je ona.

Radove izvodi 16 humanitaraca, koji su sakupili 14.000 evra za gradnju kuće. Planirali su da u roku od sedam dana, koliko će boraviti u Doboju, sagrade i pokriju kuću, a za tri mjeseca će opet doći da bi novi dom Simića opremili namještajem.

- Uzmemo sedam dana odmora i svi zajedno dođemo u Doboj. Svako od nas plati putovanje i boravak ovdje. Poslove ne dijelimo na muške i ženske. Svi sve radimo, s obzirom na to da se i u Holandiji uglavnom bavimo građevinskim poslovima. Oni koji nemaju iskustvo sa tim poslovima radnicima spremaju ručak - riječi su jedne od volonterki Ninke van der Sar.

Sedamnaestogodišnji Zdravko, koji je najstariji od petoro djece, priskočio je u pomoć volonterima. Zdravko je završio samo osnovnu školu, dalje se nije mogao školovati zbog nemaštine, ali je sam uspio da savlada nekoliko zanata.

- Znam da režem, tešem, zakivam, nosim, znam sve poslove. Holanđanima pomažem sve što mi zapovjede - kaže Zdravko.

Humani gest su pozdravili i mještani Kostajnice, koji kažu da Simićima pomažu koliko mogu, što će učiniti i ovog puta.

- Pokušaćemo da nađemo donatore da bismo uradili fasadu i izolaciju. Nadam se da ćemo se izboriti za to sa ovdašnjim firmama - kazao je predsjednik Savjeta MZ Kostajnica Živko Stanojević.

Ljudi velikog srca iz Holandije redovni su gosti u Doboju već 17 godina, do sada su u ovom gradu usrećili više od 30 socijalno ugroženih porodica, kojima su sagradili i renovirali kuće.

Crveni krst

Odluku o tome kome će graditi kuću Holanđani donose putem dobojskog Crvenog krsta. Sa predstavnicima ove organizacije već su obišli nekoliko porodica, a jednoj od njih gradiće novi krov nad glavom sljedeće godine.

- Ovaj put smo im predložili tri porodice iz Majevca, Grabovice i jednu izbjegličku porodicu u Bušletiću. Sve su to višečlane porodice koje imaju po petoro, šestoro, sedmoro djece - rekao je sekretar Crvenog krsta Doboj Mihajlo Arsenić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana