Hladne učionice u Brodu zbog propusta u ugovoru

Milijana Latinović
Hladne učionice u Brodu zbog propusta u ugovoru

Banjaluka - Đaci Osnovne škole "Sveti Sava" u opštini Brod već sedam dana nastavu pohađaju u hladnim učionicama, a sve zbog propusta koji je nastao prilikom sklapanja ugovora o grijanju.

Za 870 osnovaca koji nastavu pohađaju u ovoj školi grijna sezona još nije počela, zbog štamparske greške u ugovoru između distributera toplotne energije "Servis Tešanović" i škole. Roditelj čije dijete pohađa ovu školu, a koji nije želio da mu objavimo ime, pisao je redakciji "Glasa Srpske" u nadi da će problem biti riješen kada javnost bude obaviještena.

- Molimo da nam pomognete jer niko ništa ne preduzima, djeca nam se smrzavaju - kazao je zabrinuti roditelj.

Direktor škole Brano Gojković rekao je da je do problema došlo jer Ministarstvo prosvjete i kulture RS firmi "Servis Tešanović" još nije uplatilo obaveze za grijanje za prethodni period, zato što je jedan dio tih obaveza sporan.

- U ugovoru stoji da je cijena grijanja 3,20 KM na mjesečnom nivou, ali nije precizirano da li se ta cijena obračunava po kvadratnom metru, kubnom metru vodene pare ili megavat-satu - rekao je Gojković.

Ističe da uzimajući u obzir taj propust, mijenja se visina potraživanja za isporučenu toplotnu energiju, zbog čega je Ministarstvo osporilo dio obaveza prema distributeru.

Gojković kaže da distributer nije želio da koriguje ugovor, te je tužio školu zbog jednostranog raskida ugovora. Međutim, sud još nije zakazao ni prvo ročište, a grijna sezona je zbog tužbe blokirana.

- S obzirom na to da je ugovor potpisan na period od deset godina, tražili su odštetu za izgubljenu dobit u narednom periodu u vrijednosti od 726.000 KM - rekao je Gojković.

Dodaje da je na sastanku sa ministrom prosvjete, krajem prošle sedmice, dogovoreno da škola nabavi konvektorske radijatore, te da tuže distributera zbog ugrožavanja nastavnog procesa i zdravlja učenika.

Vlasnik firme "Servis Tešanović" Dražen Tešanović kaže da je u ugovoru napravljena štamparska greška, te da se podrazumijeva da je cijena od 3,20 KM plus PDV obračunata po kvadratnom metru.

- Nakon što smo dostavili školi fakture za plaćanje duga, direktor nam ih je vratio i rekao da je degutantno da šaljemo račun za naplatu, a nismo uskladili ugovor. Zbog toga smo tužili školu za jednostrani raskid ugovora - kazao je Tešanović i dodao da školu ne mogu početi grijati sve dok im ne budu plaćena dugovanja za protekle dvije godine.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture juče su nam rekli da nastoje da što prije obezbijede grijanje u ovoj školi.

- Dogovoreno je da se hitno nabave potrebni radijatori kako bi učenici pohađali nastavu u toplim učionicama - rekli su u Ministarstvu.

Obustava nastave

Brano Gojković ističe da ukoliko uskoro ne bude riješen problem zagrijavanja učionica, od Ministarstva prosvjete tražiće dozvolu da obustave nastavu.

- Ima djece koja su manje otporna, slabašnija i hladno im je. Roditelji ih utopljavaju, donose podmetače na stolice, ali ako uskoro ne riješimo problem grijanja, podnijeću Ministarstvu zahtjev za privremenu obustavu nastave - rekao je Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana