Hit na Sajmu GRAMES-DEMI 2017: Ikone i stolice izrađene iza rešetaka

Danijela Stokanić
Hit na Sajmu GRAMES-DEMI 2017: Ikone i stolice izrađene iza rešetaka

Banjaluka - Ikone, stolovi, stolice, radna odijela, građevinska limarija i keramika samo su dio proizvoda koje su izradili zatvorenici Kazneno-popravnog zavoda "Tunjice", koji su privukli veliku pažnju na juče otvorenom Sajmu dekora i dizajna.

Riječ je o prvom sajmu dekora, koji se od ove godine održava u okviru Sajma građevinarstva i elektromašinske industrije "GRAMES-DEMI 2017" u Banjaluci, a koji je otvorila ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić.

Iako se na ovom sajmu našlo više od 200 izlagača iz cijelog svijeta, najveća gužva bila je ispred štanda Ministarstva pravde RS na kojem su se našle rukotvorine zatvorenika i instruktora iz "Tunjica".

Banjalučanina Milenka Svjetlanovića zatekli smo kako pomno razgleda proizvode koji su izradili zatvorenici. Ni sam, kako je priznao, nije znao da se veoma kvalitetni komadi po povoljnim cijenama mogu pronaći u KPZ "Tunjice".

- Znao sam da svi zatvorenici imaju neka svoja zaduženja i poslove, ali nisam znao da izrađuju proizvode i da ih prodaju. To je za svaku pohvalu, jer će na ovaj način pojedinci steći radne navike. Ubuduće sve što mi bude trebalo prvo ću tražiti u ovoj ustanovi - rekao je Svjetlanović.

Direktor KPZ "Tunjice" Goran Selak istakao je da je sajam jedinstvena prilika da predstave proizvode i usluge osuđenih lica.

- Na ovaj način pokušavamo da obezbijedimo novac koji će kasnije biti utrošen na poboljšanje uslova u ovoj ustanovi. Takođe, ovaj način rada osuđenim licima doprinijeće zdravijem načinu izdržavanja kazne zatvora i stvaranju radne i konstruktivne atmosfere - rekao je Selak i izrazio nadu da će na ovom sajmu uspjeti da ostvare nove kontakte i sklope poslove sa drugim preduzećima i posjetiocima.

Kazao je da je u raznim pogonima zavoda trenutno radno angažovano 155 osuđenika i da se svi njihovi proizvodi, koji cijenom, kvalitetom i asortimanom pariraju velikim proizvođačima, mogu naručiti u ovoj ustanovi.

Iz Ministarstva pravde RS kažu da su obuka i osposobljavanje osuđenika važni segmenti uspješne reintegracije nakon izvršene kazne.

- Smatramo da, ukoliko osuđena lica u zatvoru razviju neke svoje kompetencije, formiraju radne navike i praksu kroz rad u samoj ustanovi, kasnije mogu biti konkurentni na tržištu rada - rekli su iz Ministarstva.

Golićeva je prilikom otvaranja sajma istakla da je ova manifestacija praznik građevinarstva, koja utiče na razvoj ostalih privrednih i uslužnih djelatnosti, odnosno predstavlja motor razvoja privrede jedne zemlje.

- Zvanična građevinska sezona u Srpskoj počinje sa Sajmom građevinarstva i elektromašinske industrije i to govori o značaju ove privredne manifestacije, respektu koji ima među privrednicima, proizvođačima građevinskog materijala, građevinskih mašina i inovatorima - rekla je Golićeva.

Usluge koje nudi KPZ "Tunjice"

> molersko-fasaderski radovi

> keramičarski radovi

> građevinska limarija

> izrada crne bravarije

> stolarske i rezbarske usluge

> usluge primarne prerade drveta - prorez

> proizvode svinjogojske farme

> svježa konzumna jaja

> plastenička proizvodnja

> betonska galanterija

> usluge radne snage

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana