Hipoteka spas za Radio Srbac i Centar za kulturu i sport

Dejan Jovičić
Hipoteka spas za Radio Srbac i Centar za kulturu i sport

Srbac - Centar za kulturu i sport i Radio Srbac zatražili su od Poreske uprave RS da im odobri reprogram dugovanja za neisplaćene poreze i doprinose u iznosu od 132.219 KM kako bi bilo izbjegnuto gašenje ovih ustanova koje imaju višedecenijsku tradiciju.

Podrška im je stigla i od odbornika srbačkog parlamenta koji su na posljednjoj sjednici odobrili da se stavi hipoteka na sportsku dvoranu kako bi bile izmirene ove obaveze. Na isti način reprogram je prije nekoliko dana odobren i opštinskoj upravi, Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća "Apis", vrtiću i Centru za socijalni rad.

Vršilac dužnosti direktora Centra za kulturu i sport Sandra Miholjčić rekla je da dug ove ustanove prema Poreskoj upravi iznosi 78.847 KM za obaveze po osnovu poreza i doprinosa koji nisu uplaćeni od marta 2015. godine.

- Već dvije godine radnici ne mogu ovjeriti zdravstvenu knjižicu, a duguje nam se čak 14 plata. Posljednju smo dobili za novembar 2015. godine. Nadamo se da će reprogram biti odobren kako bismo bar malo stali na noge i zahvaljujem odbornicima što su pokazali razumijevanje za ovako tešku situaciju - rekla je Miholjčićeva.

Slični problemi muče i Radio Srbac koji duguje Poreskoj upravi 53.281 KM, a ukoliko bude odobren reprogram na 60 mjeseci, radnici će takođe poslije dvije godine otići na pregled sa ovjerenom knjižicom. 

Vršilac dužnosti direktora Radio Srpca Ljiljana Koščica rekla je da poreske obaveze za radnike ove medijske kuće nisu uplaćivane punih 20 mjeseci.

- Situacija je veoma teška, jer se radnicima duguje osam plata, ali nam je načelnik opštine Mlađan Dragosavljević odmah po stupanju na dužnost obezbijedio kontinuitet u isplati, tako da dobijamo platu mjesec za mjesecom, dok će isplata preostalih ličnih primanja zavisiti od punjenja budžeta - istakla je Koščica.

Ona je na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Srbac izabrana za vršioca dužnosti direktora nakon što je dosadašnji direktor Dejan Ugren, koji je bio kadar PDP-a, razriješen na sopstveni zahtjev.

Iz Poreske uprave RS juče su potvrdili da su zaprimili zahtjev Centra za kulturu i sport Srbac i Radio Srpca za reprogram duga.

- Procedura u pogledu odgođenog plaćanja poreskog duga je u toku i još nije doneseno rješenje o odobravanju reprograma - rekli su u Poreskoj upravi RS.

Kreditno zaduženje

Srbački odbornici usvojili su i odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od 150.000 KM koje će biti usmjereno za plaćanje mjesečnih rata sporazuma i reprograma u slučaju smanjenog priliva novca u budžet.

- Rok otplate kredita je 12 mjeseci, a podižemo ga kako bismo izbjegli zatezne kamate i sudske troškove u slučaju neplaćanja obaveza. Kredit će opteretiti opštinu samo u onim mjesecima kada ga budemo koristili, a namirivaćemo ga kada bude povećan priliv novca - rekao je načelnik Odjeljenja za finansije Vladimir Gužvić.

Podaci iz opštinske uprave

Dug prema Poreskoj upravi

78.847 KM Centar za kulturu i sport

53.281 KM Radio Srbac

Dugovanja prema radnicima

14 plata u Centru za kulturu i sport

8 plata u Radio Srpcu

_

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana