Hiljade posjetilaca uživalo u na “Gastro festu” u Bardači: Tajni sastojci donijeli pobjedu FOTO

Dejan Jovičić
Foto: Dejan Jovičić

SRBAC - Male tajne majstora kuhinje ostale su neotkrivene na 18. po redu “Gastro festu” u Bardači kod Srpca, gdje se 35 ekipa iz više gradova Srpske takmičilo u pripremanju ribljeg paprikaša i piletine na žaru.

Ovaj gastronomski sajam privukao je više hiljada posjetilaca koji su željno iščekivali da probaju kulinarske specijalitete koji su se krčkali na sve strane, a stručni žiri, predvođen velikim gurmanom i promotorom banjalučkog “Ćevap festa” Nebojšom Kuštrinovićem, imao je težak zadatak da proglasi najbolje.

Najukusnije jelo od piletine pripremila je ekipa “Četiri asa” iz Srpca, dok je drugo mjesto zauzeo “Čili in” iz Banjaluke, a treće ekipa “Nema života” iz Srpca. Pobjednik u pripremanju ribljeg paprikaša bila je ekipa “Giht” iz Laktaša, druga je bila “Kafana Čupić” iz Gradiške, a treća “Fijakerijada” iz Rogolja.

Predstavnik ekipe “Giht” Velibor Maksimović kaže da nagradu nisu očekivali.

- Kuvam riblju čorbu već dvadeset godina jer pripremam posnu slavu pa je vjerovatno to imalo uticaja na pobjedu. Kada bih otkrio način pripremanja, onda to više ne bi bila tajna, ali reći ću da ima mnogo sastojaka, a možda je i neki od njih zalutao slučajno pa je to presudilo - rekao je Maksimović.

O tajni najukusnije piletine nije želio da govori ni kapiten ekipe “Četiri asa” Mišo Vukašinović, koji kaže da se u njegovom timu nalaze sjajni kuvari.

- Gotovo da nema sajma kulinarstva na kojem ne učestvujemo i nemamo posebne pripreme jer nam je druženje glavni motiv. Znamo da kuvamo i tu ljubav dijelimo s drugima pa ćemo i tajnu pobjedničkog jela otkriti na idućem “Gastro festu” jer ćemo do tada pripremiti neki novi originalni specijalitet - rekao je Vukašinović.

Petu godinu zaredom na srbačkom “Gastro festu” učestvuje restoran “Estrada” iz Kneževa. Iako im je izmakla jedna od glavnih nagrada, nisu bili nezadovoljni jer im je, kako kažu, mišljenje posjetilaca najvažnije.

- Imali smo raznovrsnu ponudu jela pa je i posjeta našem štandu bila jako dobra. Pored ribljeg paprikaša, pripremili smo pečenu prasetinu, a poseban specijalitet je bio gulaš od divljeg vepra i srndaća - rekao je predstavnik ekipe Duško Budić.

Najbrojniju ekipu imala je klanica peradi “Perutnina Ptuj” iz Poveliča koja je na roštilju pripremala sve proizvode koje plasira na domaće tržište.

- Građani su dobro upoznati sa našim mariniranim mesom, krilcima, batacima, karabatacima, pljeskavicama, ćevapima i roštiljskim kobasicama. Pohvalio bih naše tehnologe koji izvrsno rade svoj posao i radnike koji vrše dobru termičku obradu, ali i više od stotinu kooperanata koji su kvalitetno odgojili piliće - rekao je kuvar ekipe Mladen Mitraković.

Među brojnim gostima “Gastro festa” bili su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministarka finansija Zora Vidović, gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić, te poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH Milorad Kojić i Milan Petković.

Organizator manifestacije, koja je održana u nedjelju, bila je Turistička organizacija opštine Srbac, a generalni pokrovitelj opština Srbac.

Oldtajmeri

I ove godine održano je takmičenje u navlačenju konopca i ispijanju piva, a prvi put održana je izložba oldtajmera koja je izazvala veliku pažnju posjetilaca. Priređen je i mini-sajam domaćih proizvoda, rukotvorina i suvenira uz učešće izlagača iz Banjaluke, Prnjavora, Gradiške i Srpca, a za najmlađe je bio organizovan nastup Animatora Fazonka iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana