Herojstvo srpskog naroda čuvati od zaborava

J. D.
Herojstvo srpskog naroda čuvati od zaborava

Banjaluka - Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i 213 godina od Prvog srpskog ustanka obilježeni su juče polaganjem vijenaca i liturgijama.

Na centralnoj manifestaciji obilježavanja ova dva značajna istorijska događaja, koja je održana u Višegradu, istaknuto je da se nikada ne smije zaboraviti herojstvo srpskog naroda i 23.184 vojnika koji su svoje živote ugradili u temelje RS.

- Ovim obilježavanjem prenosimo poruku da žrtve i herojstvo naših predaka moraju biti motivacija mladim generacijama - istakao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović.

Čestitku borcima uputili su i predsjednik RS Milorad Dodik i predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović.

- U svoje lično ime i u ime građana Republike Srpske zahvaljujem svim onima bez čije borbe i nesebičnog žrtvovanja ne bi bilo ni Srpske. Posebnu zahvalnost iskazujemo onima koji su svoje živote ugradili u Srpsku, njenu slobodu i mir - navedeno je u Dodikovoj čestitki.

U Banjaluci je dodijeljena jednokratna pomoć za 20 boraca, a predsjednik banjalučke Boračke organizacije Goran Rogić rekao je da za rješavanje socijalnih problema boračkih kategorija treba angažovati društvo u cjelini.

- Dobijamo sve više zahtjeva za materijalnu pomoć, pa je potrebno ovaj problem riješiti u što skorije vrijeme, jer je stanje alarmantno - istakao je Rogić.

Pomen za hiljadu palih boraca Semberije služen je juče u Bijeljini, a nisu zaboravljeni ni junaci iz Doboja, Prijedora, Trebinja i drugih lokalnih zajednica u kojima im je odata počast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana