Heroj sa Ozrena zauvijek u srcima

Miloš Vasiljević
Heroj sa Ozrena zauvijek u srcima

BANjALUKA - Banjalučki humanisti iskrčili su put zarastao u šiblje do kuće najmlađeg borca Vojske Republike Srpske Spomenka Gostića u ozrenskom selu Jovići, sa željom da sjećanje na heroja srpskog naroda nikada ne izblijedi.

Branislav Vučić, Milan Savanović, Mladen Čereković, Risto Svitlica, Tomo Delić i Vladimir Đukić zavrnuli su rukave u nedjelju i raščistili put kojim je hodao heroj Ozrena.

Vučić za “Glas Srpske” kaže da to mjesto ne smije biti zapostavljeno i neće biti zaboravljeno.

- To više nije bio put, već šikara. Prokrčili smo put, a na mjestu kuće ostalo je samo nekoliko greda, jer je 1995. godine sve zapaljeno. Okadili smo zgarište i zapalili svijeće sa željom da se plamen svijeće više ne ugasi, jer je, prema priči ljudi sa Ozrena, Spomenko bio dječak heroj i prije nego što je poginuo - rekao je Vučić.

Dodao je da su ih raširenih ruku dočekali mještani u selu Jovići, Mladen Stojanović, te Milivojevići, Brano, Cvijeta, Mlađo i Rada.

Dodaje da je žrtva Gostića nemjerljiva u istoriji srpskog naroda.

- Pričao je sa konjima, volio prirodu i svoje selo više od svega. On je zaslužio da ga se sjećamo stalno, a ne samo na godišnjicama - rekao je Vučić koji je posvetio i pjesmu najmlađem borcu VRS.

Kako kaže, sada svi koji imaju želju mogu doći do kuće.

- Porezali smo veliko drveće koje je bilo po putu izraslo i proširili put. To je bila jedna lijepa radna akcija, a ručali smo na temeljima kuće. Osjećao se blagoslov, na desnoj ruci imam ogrebotinu u obliku srca kao i Milan Savanović, što je još jedna jaka simbolika. Uz to, primijetio sam i krst na boru, koji gleda prema spomeniku i stoji tu kao čuvar - rekao je Vučić.

Savanović naglašava za “Glas” da su uspjeli da očiste sve oko temelja kuće, a u budućnosti imaju želju da tu naprave i malu kapelu, kao znak sjećanja na Spomenka Gostića.

- U blizini je i groblje gdje je sahranjen. To je njegova rodna kuća gdje je on proveo djetinjstvo i gdje je bio položaj srpskih vojnika, koji su kasnije nastradali od granate. Postavili smo i kućicu koju je poklonio naš brat u Hristu Tomo - rekao je Savanović naglasivši da svi treba da povedemo računa o tom mjestu, jer je Gostić simbol Ozrena.

Ne damo te zaboravu, dječače, ne damo

 

Ne damo da pokriju te korov i ostriga,

Ne damo da sakriju tvoj junački trag.

Ne damo ni vremenu i nije nas briga,

jer put je u vječnost, tvoje kuće prag.

 

Ne damo da pokriju te neke istine zle,

Ne damo da sakriju tvoj dječiji smijeh.

Ne damo ni vremenu da promijeni sve,

jer zaborav tebe, to smrtni je grijeh.

 

Ne damo da pokriju te zaborav i sram,

Ne damo da sakriju tvoj junački glas.

Ne damo ni trena da umreš nam sam.

jer smrt je tvoja, to je smrt i svih nas.

Branislav Vučić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana