Hercegovci traže šljivovicu, Krajišnici pršutu

Jana Kezić
Hercegovci traže šljivovicu, Krajišnici pršutu

BANjALUKA, TREBINjE - Kao što juriš ne može bez junaka, sjever bez juga, tako ni Hercegovina i Krajina ne mogu jedna bez druge, a da se tradicija i običaji nadopunjavaju, svjedoči činjenica da Hercegovci rado navraćaju u “Krajišku kuću”, gdje najviše traže šljivovicu, dok je Krajišnicima u “Hercegovačkoj kući” prvi izbor pršuta.

Snaga Republike Srpske upravo leži u različitim kulturama, gdje su s jedne strane rodni krajiški šljivici, dok su s druge hercegovački vinogradi u kojima rastu najkvalitetnije sorte vinove loze.

Dijana Čučković iz “Krajiške kuće” u Trebinju kazala je za “Glas Srpske” da ova radnja posluje nešto duže od godinu dana te da su zadovoljni brojem posjeta bez obzira na to što mnogi još ni ne znaju za nju.

- Kod nas se najviše kupuju rakije od šljive, kojih u Hercegovini nema, jer nisu karakteristične za naše područje - rekla je Čučkovićeva dodajući da su tražene i voćne rakije, kao i travarica.

Veliko interesovanje vlada, kako ističe, i za kestenov me­d i onaj u saću, te za kozmetiku od proizvoda koji nisu specifični za jug Srpske.

- Hercegovci nisu navikli na gljive i proizvode od njih, pa se to najmanje traži, ali se zato s druge strane veoma traži banjalučki sir “marija zvijezda”, kao i kozji sir - rekla je Čučkovićeva.

Među kupcima, kako objašnjava, ipak najviše dominiraju turisti.

- Ljudi iz Hercegovine su ipak navikli na našu tradicionalnu hranu pršutu i sir, dok turisti vole da probaju razne proizvode - kazala je Čučkovićeva dodajući da su cijene malo više u odnosu na prošlu godinu, dok određene artikle prodaju po starim cijenama.

Da Krajišnici rado svraćaju u “Hercegovačku kuću” u gradu na Vrbasu, potvrđuje direktor banjalučkog Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić.

- Najviše se traže pršuta, hercegovačka vina i med, osim toga dobro ide ljekovito bilje, kao i prirodna kozmetika koja se u Hercegovini proizvodi od različitih vrsta biljaka koje su specifične za to područje - rekao je Ilić dodajući da u Banjaluci podjednako dobro rade i “Hercegovačka” i “Krajiška kuća” jer nude proizvode koji su specifičnost nekog područja, u čemu leže čar i posebnost.

Kaže da se mnogi odlučuju i za kupovinu poklon paketa kod njih.

- Mnogi zvaničnici kupuju naše proizvode za razne prijeme i putovanja, čime promovišu “Krajišku kuću” i grad Banjaluku. Naši pokloni su upućivani srpskom patrijarhu, kao i mnogim ljudima iz sportskog, kulturnog i političkog života - rekao je Ilić.

Objasnio je da su, bez obzira na to što je situacija u svijetu dovela do mnogih poskupljenja, cijene u pomenutim radnjama ostale skoro iste kao lani.

- Veliki broj naših proizvoda smo sertifikovali i brendirali i do sada smo na mnogim sajmovima imali priliku da ih predstavimo - rekao je Ilić dodajući da se spremaju za sajmove u Beogradu i Novom Sadu.

Prerada

Draško Ilić se nada da će u narednom periodu biti više zainteresovanih za preradu domaćih proizvoda, jer je potražnja za njima sve veća.

- Zbog poskupljenja hrane pa i moguće nestašice u narednom periodu pokušavamo da motivišemo ljude da što više proizvode, ali i prerađuju - rekao je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana