Hercegovci najbolji matematičari

Dragana Keleč
Hercegovci najbolji matematičari

Banjaluka - Najbolje znanje iz matematike imaju mali maturanti sa područja Hercegovine, a iz srpskog jezika u Bijeljini, dok rješavanje zadataka najlošije ide đacima iz prijedorske regije, a Dobojlijama gramatika.

Rezultati su to eksternog vrednovanja učeničkih postignuća, koje je ove sedmice obavljeno prvi put u svim osnovnim školama u Republici Srpskoj.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović zadovoljan je kako je obavljeno testiranje, u okviru kojeg je, kako ističe, dva dana zadatke rješavalo više od 10.000 osnovaca.

- Testove iz srpskog jezika radilo je 98,09 odsto učenika devetih razreda, a iz matematike 97,64 odsto. To pokazuje da su sve škole ozbiljno pristupile ovoj eksternoj provjeri - kaže Damjanović.

Prema njegovim riječima, iz srpskog jezika đaci su postigli srednji nivo znanja, tačnije, 63,91 odsto, što je za 20 odsto bolji rezultat nego prošle godine. Sa druge strane, iz matematike je i dalje nizak nivo znanja i iznosi 35,59 odsto.

- Osnovci su ove godine, ipak, pokazali bolje znanje i iz matematike, tačnije za šest odsto su bolji nego lani. Naravno, tu postoji još dosta prostora za napredovanje, što u idućem periodu i očekujemo - dodao je Damjanović.

Cilj eksperimentalnog testiranja je uvođenje male mature, koja je u školskoj 2017/18. godini predviđena i Strategijom razvoja obrazovanja RS.

- Sve ovo što radimo su u stvari pripreme učenika i nastavnika za uvođenje male mature, kako bismo ih detaljno upoznali sa procedurama - kazao je Damjanović.

Polaganje prijemnog ispita prilikom upisa u srednje škole u RS je ukinuto još u školskoj 2001/02. godini. Stručnjaci već odavno upozoravaju da je potrebno uvođenje male mature, koja bi iskristalisala ko koliko znanja posjeduje i ko su najbolji učenici za gimnaziju ili neke druge škole, što sada nije slučaj, jer se u pojedinim školama "štancaju" odlikaši.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Dušan Mišljenović smatra da će mala matura podstaći djecu da uče više i redovnije.

- Svi će morati više učiti. Mala matura će jasnije pokazati koliko su đaci potkovani znanjem - ističe Mišljenović.

Da će uvođenje male mature donijeti niz pozitivnih stvari misle i na području Laktaša, Srpca, Prnjavora i Gradiške.

- Moramo djecu od malih nogu navići da se njihovo znanje vrednuje i provjerava i da od toga zavisi slijed životnih aktivnosti - poručuju iz ovog aktiva.

Mladi matematičar

Da su đaci iz Hercegovine vrsni matematičari uvjerili smo se i ranijih godina.

Matematičar iz Nevesinja Marko Rajković prije nekoliko godina pobijedio je na takmičenju iz matematike 80 srednjoškolaca gornjodrinske, sarajevsko-romanijske i hercegovačke regije. Rajković je bio učesnik i Matematičke olimpijade u Argentini.

MATEMATIKA

Hercegovci najbolji

Prijedorčani najgori

       

SRPSKI JEZIK

Bijeljina najbolji

Doboj najgori

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana