Hercegovački korpus dao ogroman doprinos stvaranju Srpske

Srna
Hercegovački korpus dao ogroman doprinos stvaranju Srpske

Trebinje - Pomenom i odavanjem pošte poginulim saborcima, svečanim postrojavanjem u krugu bivše kasarne "Luka Vukalović", defileom ulicama grada i prigodnim programom i druženjem, danas je u Trebinju obilježena centralna svečanost Dana Trebinjske brigade.

Pred više hiljada okupljenih pripadnika Trebinjske brigade stao je predsjednik Boračke organizacije Repubike Srpske /BORS/ general Milomir Savčić, odao poštu i poklonio se sjenima poginulih saboraca koji su živote ugradili u temelje Republike, te odao priznanje borcima Trebinjske brigade i Hercegovačkog korpusa na ogromnom doprinosu koji su dali na stvaranju Republike Srpske.

"Iako je rat završen, borba za Republiku Srpsku traje i mi moramo jasno da definišemo zadatke i nas boraca i Boračke organizicaje kao najbrojnije nevladine organizacije, kao i najaktuelnija pitanja položaja boraca i boračke organizacije za koje treba da se izborimo i da budu na onakvom nivou i onakvom statusu kako i zaslužuju", istakao je Savčić.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko hercegovački i primorski Grigorije je, pozdravljajući porodice poginulih boraca i okupljene bivše pripadnike Trebinjske brigade, poručio "našim vladarima, gradonačelniku, predstavnicima Vlade Republike Srpske da paze na dostojanstvo boraca jer su oni pazili na naše dostojanstvo kada je bilo najteže".

"Drugi oko nas veliku počast i priznanje daju svojim borcima, mi to činimo najmanje, a siguran sam da naši borci to zaslužuju najviše i zato je važno da vratimo dostojanstvo onome ko to dostojanstvo i zaslužuje", istakao je Grigorije.

On se posebno osvrnuo na lik i djelo pukovnika Radoslava Zupca, koji je sahranjen prije dva dana, ukazujući na njegovo vojničko držanje, dostojanstvo, na njegovu specifičnost i dobrotu, ali isto tako, kako je rekao, i na njegovu bol koja je mogla da se vodi golim okom.

"Zubac je jedan od simbola i ove brigade i Vojske Republike Srpske i svega onoga što nas je snašlo u tom strašnom vremenu. Jedan hrabar i dostojanstven vojnik koji je izgledao kao sto puta pregažen, ali nikada pogažen čovjek. Tako izgleda svaki srpski oficir i srpski vojnik nakon 25 godina od rata i kada ga svi pomalo zaborave", rekao je Grigorije.

On je istakao da je Zubac zasluživao veću pažnju, ali da nije bilo dovoljno snage da mu bude pokazana.

"Isto tako veoma slično izgleda naš slavni komandant koji je danas u Hagu Ratko Mladić, koga je ove godine na Svetog Savu posjetio iguman manastira Tvrdoš otac Savo", rekao je vladika Grigorije.

On je napomenuo da je prije nekoliko dana otac Savo dobio pismo od Mladića u kojem pita: "Oče Savo, kako stoji naš hrabri narod u Hercegovini?", te da, i pored svih njegovih muka, on najmanje brine o sebi.

"To je upravo karakteristika srpskog oficira i vojnika. To je razlog zašto mi postojimo", rekao je vladika Grigorije.

On je ukazao da je i na licima bivših boraca koji su danas bili u defileu vidio i da su nakon svega ponovo spremni da brane svoj grad i ovu zemlju, te da je od toga moćnije to što bi isto bili spremni uraditi i njihovi potomci.

"Ali, moramo učiniti sve da se to ne dogodi, moramo učiniti sve da živimo u slobodi i zato mislim da je važno da budemo mudri, kao što je važno da budemo hrabri, a hrabrosti nam nikada nije nedostajalo, mudrosti ponekada jeste", rekao je vladika Grigorije.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da su hrabri trebinjski borci prije četvrt vijeka krenuli da životima brane ljudsku slobodu i dostojanstvo.

"Borci ove brigade su pune četiri godine dijelili dobro i zlo uvijek u pokretu između života i smrti. Branili su i odbranili najdužu liniju fronta, a bili su uvijek i na raspolaganju susjednim jedinicama Hercegovačkog korpusa. Izvodili su i borbena dejstva širom Republike Srpske, pomažući i lijući krv tamo gdje je bilo najteže", rekao je Petrović.

On je istakao da će imena poginulih boraca "zauvijek ostati upisana u oltaru slobode i biće vječni putokaz i svjetao primjer pokoljenjima koja dolaze kako se ljubi sloboda i rodna gruda".

Petrović je naglasio da se samo u miru mogu stvoriti uslovi da se u što većem obimu olakša život svim boračkim kategorijama, pogotovo onim porodicama koje su u ratu izgubile očeve, braću i sinove.

"Mi u Trebinju moramo ovu priču da privodimo kraju. Spremni smo da rješavamo probleme ove populacije, prvenstveno pitanje zapošljavanja mladih iz porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih i umrlih boraca", rekao je Petrović, podsjetivši da je juče objavljen javni poziv poslodavcima da zaposle 60 pripadnika boračkih kategorija, koje će pomoći Grad Trebinje putem Fonda solidarnosti.

Petrović kaže da je sa komandantima Trebinjske brigade zaključio da Boračka organizacija treba da dobije izdvojeni status na nivou Republike Srpske, čime bi boračke kategorije imale posebno i trajno-važno mjesto u društveno-političkom životu Republike.

Predsjednik Skupštine Gradske boračke organizacije Pero Mišeljić podsjetio je na ratni put Trebinjske brigade, ističući njen odbrambeni karakter i hrabrost svih njenih pripadnika.

On je naveo da su borci Trebinjske brigade odolili daleko jačem neprijatelju, koji je na teritoriju tadašnje opštine Trebinje napadao sa 12 brigada.

"Ne mogu se i ne smiju zaboraviti nadljudski napori naših boraca i njihov doprinos za oslobađanje teritorija drugih opština u zoni odgovornosti našeg korpusa, a pogotovu slamanje neprijateljske ofanzive i odvraćanje njihove agresije na Trebinje i Hercegovinu avgusta 1995. godine", rekao je Mišeljić.

Mišeljić je napomenuo da je kroz Trebinjsku brigadu za vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata prošlo oko 6.000 boraca od kojih je poginulo 258.

"Iza boraca Trebinjske brigade, koja je djelovala u okviru Hercegovačkog korpusa, nalazi se 1.676 časnih ratnih dana, tokom kojih je izvršen veliki broj teških i složenih borbenih zadataka i borbe koje su vođene uglavnom su bile u neravnomjernom odnosu snaga", rekao je Mišeljić.

On je podsjetio da je Trebinjska brigada za ostvarene rezultate, iskazanu hrabrost i požrtvovanje grupa i pojedinaca pohvaljena od komandanta glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića, a predsjednik Radovan Karadžić odlikovao je medaljom "Petra Mrkonjića".

Mišeljić je uručio zahvalnice Gradu Trebinju, generalima Ratku Mladiću i Radovanu Grubaču, Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, te posthumno generalu Bogdanu Kovaču.

Tokom defilea, položeno je cvijeće na Spomenik braniocima Trebinja, te odata pošta poginulim borcima u spomen-sobi u bivšoj kasarni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana