Hercegovačke delikatese nadohvat ruke i Beograđanima

Miloš Vasiljević
Hercegovačke delikatese nadohvat ruke i Beograđanima

TREBINjE - Nakon Trebinja, Banjaluke i Istočnog Sarajeva, “Hercegovačka kuća” svoja vrata otvoriće i u Beogradu i to do kraja marta, što će biti prva takve vrste van granica Srpske, sa svim autohtonim proizvodima toga kraja.

Kajmak, sir iz mijeha, pršut, kvalitetna vina i slatke delicije samo su neki od proizvoda koji će se naći na policama ovog jedinstvenog objekta, ali i razlog više da ono postane omiljeno mjesto zaljubljenicima u proizvode vrijednih hercegovačkih domaćina.

Direktor trebinjskog Agrarnog fonda Veselin Dutina, potvrdio je za “Glas Srpske” da će objekat u Makenzijevoj ulici na Vračaru, koji je u fazi adaptacije i opremanja ako sve bude kako treba, biti otvoren do kraja ovog mjeseca. 

- Proizvodi hercegovačkih prerađivača sada će se moći kupiti i u Beogradu u sklopu Hercegovačke kuće i prvi put van Srpske. To je plod saradnje grada Trebinja i grada Beograda. Brojni Beograđani dolaze u Trebinje i uvijek rado posjete Hercegovačku kuću i navikli su na naše proizvode - rekao je Dutina.

Prema njegovim riječima, ovo će ići na ruku i proizvođačima koji sa Hercegovačkom kućom sarađuju od osnivanja. Dutina, dodaje da je tih ljudi sve više, jer su veće i potrebe.

 - Na ovaj način smo približili ljudima da je najbolje kupovati domaće proizvode jer tako jačamo poljoprivrednu proizvodu. Uz to, omogućili smo i poljoprivrednim proizvođačima da svoje proizvode na organizovan način plasiraju na tržište - rekao je Dutina dodavši da trenutno imaju oko 130 aktivnih ugovora sa kooperantima koji prodaju svoje proizvede u sva tri objekta.

Ovakvu ideju pozdravila je i direktorica Turističke organizacije Trebinje Mirjana Putica koja kaže za „Glas” da je Hercegovačka kuća važna za unapređenje turizma, jer se na policama nalaze proizvodi koji karakterišu ovaj kraj Srpske.

 - Zajedno sa Agrarnim fondom nedavno smo se i predstavili na Sajmu turizma u Beogradu. Ovi objekti su od neprocjenjive važnosti jer turisti mogu kupiti naše autohtone proizvode na jednom mjestu. Hercegovačka kuća se pokazala na svim lokacijama kao pun pogodak, ne sumnjam da će tako biti i u Beogradu  - rekla je Putica.

Objekat u prestonici Srbije biće veličine 85 metara kvadratnih identičan onim u Srpskoj, a podršku otvaranju Hercegovačke kuće dao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još prilikom posjete Trebinju prije pet godina.

Izvoz

Veselin Dutina naglašava da će se sve što se nalazi na policama u Srpskoj, tačnije u Trebinju, Banjaluci i Istočnom Novom Sarajevu naći i u Beogradu. Ipak, druga je zemlja i biće rigoroznije mjere zbog kontrole i izvoza.

- Oni proizvodi koji zadovolje standarde koji propisuje izvoz proizvoda u druge zemlje biće i u Beogradu. Potrebno je imati sve kontrolne brojeve i dodatne analize, jer moramo da poštujemo i zakone Republike Srbije, što je novi izazov kako proizvode malih poljoprivrednih proizvođača prilagoditi za izvoz - rekao je Dutina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana