Haos na konstitutivnoj sjednici Skupštine opštine Bileća: Pljuštale uvrede, letjeli mikrofoni

Vedrana Kulaga foto: mojahercegovina.com
Haos na konstitutivnoj sjednici Skupštine opštine Bileća: Pljuštale uvrede, letjeli mikrofoni

Bileća - Serija incidenata dogodila se u jučerašnjem nastavku konstitutivne sjednice Skupštine opštine Bileća, a malo je nedostajalo da sve preraste u fizički sukob, jer dio odbornika nije birao ni riječi ni oruđe razračunavajući se sa suprotnim taborom.

Slike iz bilećke Skupštine podsjetile su na najružnije scene iz ukrajinskog i turskog parlamenta, gdje se poslanici ne libe da tačku na žestoke rasprave stave naguravanjem i pesnicama. Kada se situacija otela kontroli, u zgradu opštine stigla je i policija.

Incidenti su počeli kada je za skupštinsku govornicu stao načelnik opštine Miljan Aleksić iz SNSD-a. Odbornik SRS "Dr Vojislav Šešelj" Dražen Dunđer je ustao dok je Aleksić odgovarao na njegove optužbe da ne drži riječ ni dogovor u vezi sa formiranjem većine. Dunđer je Aleksiću uputio uvredljive riječi, poslije čega je uslijedila reakcija odbornika SNSD-a Predraga Čukvića, koji je mikrofonom gađao Dunđera. Nakon toga je krenulo naguravanje odbornika, uvrede i prijetnje. Odbornik SNSD-a Radoslav Brčić zahtijevao je objašnjenje ko su osobe koje su bez dozvole ušle u skupštinsku salu, a nakon toga je odbornik SNS-a Lazar Kapor nasrnuo na njega, uhvativši ga za košulju. Reagovalo je obezbjeđenje, a ubrzo je stigla i policija, ali nije intervenisala, jer su se do tada strasti smirile i data je pauza.

Nakon četvoročasovne burne sjednice, koja je obilovala pauzama, za predsjednika Skupštine opštine izabran je Gligor Samardžić iz SDS-a, a načelnik Aleksić je ostao bez skupštinske većine. Aleksić je poslije sjednice potvrdio da je bilo dosta teških riječi i neprimjerenog dobacivanja, ali da nije bilo ništa strašno.

- Bilo je malo psovanja i tako, ali nastavili smo zasjedanje. Rekao sam Dunđeru da bi ga srce moglo okinuti ako ne uspije da okupi većinu. Rekao sam da bi se to moglo desiti, ali nisam mu to poželio, a on me je onako ružno opsovao - kazao je Aleksić.

Čukvić je najprije kazao da se nije desio nikakav incident i da se kod njih uvijek mogu čuti glupe riječi. Na pitanje da li je gađao mikrofonom kolegu iz skupštinskih klupa, kazao je da je to čista glupost.

- Ma kakav mikrofon, to je totalna glupost. Ništa strašno se nije desilo - rekao je Čukvić.

Za razliku od Čukvića, odbornik radikala je drugačije vidio događaje u sali. Dunđer nije negirao da se načelniku opštine obratio neprimjerenim riječima.

- SNSD je pobijedio u trci za načelnika zahvaljujući glasovima moje, a sada pokušavaju da nas izbace iz vlasti. Kada smo rekli da to ne može tako, nisu imali strpljenja. Prvo mi je načelnik poželio da umrem, a ja sam odgovorio na drugi način. Nikome ne želim da bude mrtav, a svojih riječi se ne stidim. Nakon toga su skočili ovi njegovi sa svih strana, kamere su to zabilježile. Odbornik Čukvić me gađao mikrofonom - rekao je Dunđer.

Kapor kaže da je razlog za cirkus formiranje većine.

- Iz SNSD-a su brutalno nasrnuli na odbornike poslaničkog kluba "Zvjezdano nebo" i ganjali ih telefonima. Dali smo otpor, a maltene je došlo do fizičkog kontakta - rekao je Kapor.

U Centru javne bezbjednosti Trebinje juče nisu otkrivali mnogo detalja u vezi sa incidentom.

- Policijski službenici su bili na mjestu događaja, ali stanica nije još zaprimila zvaničnu prijavu - kazali su u CJB Trebinje i dodali da će, ako neko od aktera incidenta podnese prijavu, postupiti u skladu sa zakonom.

Prekid

Konstitutivna sjednica Skupštine opštine Bileća počela je 1. decembra, ali je prekinuta odmah nakon verifikovanja mandata odbornicima. Prekid je uslijedio jer nije bilo potrebne većine za formiranje Komisije za izbor i imenovanje opštinskih funkcionera.

Odbornike u Skupštini ima čak 11 od 12 stranaka koje su se kandidovale na lokalnim izborima.

(foto/video: mojahercegovina..com(

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana