Gutić: Vlada Tuzlanskog kantona uradila sve, uprava društva TTU nije

Srna
Gutić: Vlada Tuzlanskog kantona uradila sve, uprava društva TTU nije

Tuzla - Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić rekao je danas radnicima Tvornice transportnih uređaja /TTU/ Tuzla, koji su protestovali ispred zgrade kantonalne Vlade, da je Vlada uradila sve što je bilo u njenoj moći da pomogne ovom privrednom društvu, ali da uprava društva nije uradila ono što se od nje očekivalo.

"Ispunili smo ono što je Sindikat TTU od Vlade tražio prije mjesec dana, ali uprava društva je propustila rokove da izvrši reprograme dugovanja i time stvori preduslove da ovo privredno društvo uđe u finansijsku konsolidaciju koja podrazumijeva i otvaranje zaštićenog računa za poslovanje firme", rekao je Gutić.

Ističući da jedino preostaje pokretanje stečaja u TTU, Gutić je naveo da bi u tom postupku bio otvoren novi račun za poslovanje, što je jedini način da se nađe strateški partner koji će pokrenuti proizvodnju, saopšteno je iz Vlade Tuzlanskog kantona.

"Već imamo zainteresovanih stranih i domaćih strateških partnera koji su spremni da nakon stečaja uđu u TTU, jer niko ne želi da uđe u firmu i preuzima obaveze za koje nije siguran kolike su, dok se kupovinom u stečaju tačno zna šta i za koju cijenu se kupuje", rekao je Gutić.

U razgovoru sa radnicima TTU-a, Gutić je istakao da na ovakvim skupovima nema mjesta političkim porukama koje su se mogle čuti prije sastanka.

"Sindikat TTU-a ne bi trebalo da se bavi pitanjima kao što je rekonstrukcija Vlade, jer je to stvar Skupštine Tuzlanskog kantona, kao i pravo i ovlaštenje koje ima premijer", rekao je Gutić.

Vlada Tuzlanskog kantona je od 2003. godine TTU za ekonomsku samoodrživost i penzionisanje radnika dala oko 3,5 miliona KM, od čega je samo u protekle dvije godine izdvojeno oko 680.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana