Gujon odao počast Srbima ubijenim na Petrovačkoj cesti

M.L.
Gujon odao počast Srbima ubijenim na Petrovačkoj cesti

BOSANSKI PETROVAC – Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, zajedno sa episkopom bihaćko-petrovačkim Sergijem, obišao je u Janjilima mjesto stradanja Srba prognanih iz Hrvatske i poklonio se žrtvama kod spomen-krsta na Petrovačkoj cesti.

- Svirepo ubistvo prognanih iz Krajine na Petrovačkoj cesti je simbol srpskog stradanja u "Oluji", zločina u kome su hrvatski avioni raketama gađali izbeglice koje su bežale od hrvatske vojske i za koji niko nije odgovarao. Baš danas kada se obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta, treba da se podsetimo  da je ista ova cesta bila i mesto zločina nad Srbima u Drugom svetskom ratu, samo što je tada nemačka avijacija gađala izbegličku kolonu. Ovakva mesta su opomena da se zlo vraća  i da uvek treba da mu se suprotstavimo, a žrtve ne zaboravimo – rekao je Gujon.

Zločin na Petrovačkoj cesti dogodio se 7. avgusta 1995. godine kada je hrvatska avijacija bombardovala kolone srpskih izbjeglica kod Bosanskog Petrovca u selu Janjila. Poginulo je deset civila, među kojima četvoro djece uzrasta od šest do 13 godina i dvadesetjednogodišnja djevojka, dok ih je pedesetak ranjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana