Grupa od 76 nevesinjaca hodočastila pod Ostrog

Srna
Grupa od 76 nevesinjaca hodočastila pod Ostrog

Nevesinje - Grupa od 76 hodočasnika iz Nevesinja hodočastila je pješke u manastir Ostrog, gdje su se poklonili moštima Svetog Vasilija Ostroškog povodom današnjeg velikog praznika posvećnog ovom svetitelju.

Nevesinjci su pod Ostrog otišli sedmi put, a ove godine bili su najbrojnija grupa koja je stigla pješke u najznačajniji centar vjerskog hodočašća na ovim prostorima.


Vođa puta Milan Kandić iz Nevesinja kaže da je grupa pješačila 170 kilometara u tri etape. Prvu noć su spavali u Gacku u parohijskom domu, drugu na Goliji "pod vedrim nebom" i treću pod Ostrogom.

"Pod Ostrog smo stigli sinoć, poklonili se moštima Svetog Vasilija Ostroškog i bili na ponoćnoj liturgiji. Imali smo veličanstven doček od naroda koji je tamo već bio i dugi aplauz koji nas je dirnuo. Neki od nas su plakali. To se ne može opisati", rekao je Kandić Srni.

On je dodao da je 2011. godine trčao od Nevesinja do Ostroga i da mu je od tada bila želja da Nevesinjce organizovano povede na pokloničko putovanje pješke.

Uz Kandića, vođa puta bio je Ognjen Šmrkić, a tehničku pomoć pružili su im Saša Ivanović i Dajana Komlen.

"Bilo je veličanstveno ovo doživjeti i biti dio pokloničkog putovanja", navela je Komlenova.

Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog u Crnoj Gori, a koji je mjesto hodočašća za vjernike svih religija.

Sveti Vasilije Ostroški rođen je u selu Mrkonjići u Popovom polju u Hercegovini, odakle je otišao u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice, gdje se zamonašio i započeo život podvižnika.

Kao episkop zahumsko-hercegovački i skenderijski živio je u manastiru Tvrdošu, služeći pravoslavnoj vjeri i čuvajući svoje vjernike od turskih svireposti.

Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije je preselio u manastir Ostrog, gdje je nastavio podvižnički život. Umro je 1671. godine, a zbog svojih iscjeliteljskih moći proglašen je za sveca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana