Grujičić: Najviše uloženo u infrastrukturu

Srna
Grujičić: Najviše uloženo u infrastrukturu

Srebrenica - Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je Srni da su realizovana njegova predizborna obećanja koja se odnose na projekte infrastrukture, da je djelimično ostvaren plan otvaranja radnih mjesta, dok je izostalo najavljivano povećanje izvornih prihoda u opštinskom budžetu.

“Sredstva Srbije od tri miliona evra bila su obezbijeđena prije mog izbora za načelnika, a realizovali smo ih posredstvom UNDP-a. Izgradili smo planirano savremeno dječije obdanište i proizvodne hale. Rekonstruisana je glavna saobraćajnica i izgrađena dva kružna toka, a prilikom uređenja glavne ulice urađena je kišna kanalizacija”, precizirao je Grujičić.

On je istakao da je po preuzimanju dužnosti sa saradnicima revidirao raniji plan utroška poklonjenih sredstava Srbije.

“Odlučili smo da smanjimo planirani kapacitet obdaništa sa 250 na 150 mjesta, kao i da nije neophodna izgradnja mosta preko zaliva Oštrika na Perućačkom jezeru. Novac smo usmjerili u trasiranje i izgradnju više lokalnih puteva, kao i četiri kilometra trotoara u Skelanima i Srebrenici, te uređenje sportskih terena u Srebrenici”, pojasnio je Grujičić.

Prema njegovim riječima, promjena plana utroška sredstava pokazala se kao opravdana jer obdanište ima veći kapacitet od potreba - popunjeno je 120 od 150 mjesta, a umjesto mosta na Oštrici, koji bi koristili samo ribolovci, izgrađeni su mnogo potrebniji trotoari, igrališta i lokalni putevi.

Grujičić ističe da je nakon realizacije projekata za koje je Srbija poklonila tri miliona evra od predsjednika Aleksandra Vučića tražio još milion evra za kupovinu proizvodne hale u Potočarima radi pokretanja proizvodnje namještaja, a zainteresovani poslodavac je obećao da će zaposliti 300 ljudi.

“To nije bilo predizborno obećanje, ali smo dobili traženi milion evra od Srbije. Kupili smo objekte i zamijenili krovove, ali proizvodnja namještaja nije pokrenuta jer je potencijalni poslodavac tražio još četiri miliona KM podsticaja, pa smo od tog aranžmana odustali. U međuvremenu su se pojavila tri nova zainteresovana subjekta za pokretanje proizvodnje u tim halama i zapošljavanje 60 radnika”, navodi Grujičić.

U jednoj od hala počela je da radi firma “Tim”, koja se bavi preradom i pakovanjem drveta za ogrev, dok preostale dvije još nisu zaživjele.

“Na drugoj hali snijeg je prošle zime provalio krov i radi se na saniranju, nakon čega će i u njoj biti pokrenut rad, a za treću halu treba obezbijediti priključak električne energije da bi počele pripreme i za početak proizvodnje”, rekao je Grujičić.

Građeni putevi u svim mjesnim zajednicama

Kako je i obećavao u predizbornoj kampanji, Grujičić kaže da je u prethodne dvije i po godine izgrađeno više infrastrukturnih objekata, među kojima najviše lokalnih puteva u svim mjesnim zajednicama ove opštine.

“U svakoj mjesnoj zajednici asfaltirali smo po koji kilometar, a u nekima i više lokalnih puteva koristeći sredstva Vlade Republike Srpske, Federacije BiH i Savjeta ministara. Probili smo trase i nasuli puteve za nekoliko sela i zaselaka koji nikada nisu imali puteve za dolazak automobilom”, pojašnjava Grujičić.

On ističe da je sredstvima iz opštinskog budžeta sanirano i izgrađeno oko 150 kilometara seoskih makadamskih puteva.

“Time je realizovano obećanje da ćemo stvoriti uslove za putno povezivanje svih srebreničkih sela sa opštinskim centrom”, tvrdi Grujičić.

Prema njegovim riječima, opština je obezbijedila sredstva za izgradnju visoko i niskonaponske mreže za elektrifikaciju sela Gođevići i finansirala više pojedinačnih priključaka na elektromrežu za domaćinstva čije su kuće udaljene od sela.

Grujičić kaže da je opština pružala podršku i finansijsku pomoć za osposobljavanje i izgradnju više seoskih vodovoda.

Prioritet - otvaranje radnih mjesta i zapošljavanje

Prilikom kandidovanja za načelnika opštine Grujičić je najavljivao da će omogućiti otvaranje proizvodnih pogona i radnih mjesta, što treba da zaustavi odliv stanovništva.

Stanovništvo se i dalje odseljava iz Srebrenice, a veliki broj mladih zbog nemogućnosti zapošljavanja odlazi na Maltu i u druge zemlje. Mnogi se odlučuju i za rad na kruzerima, a neki su čak i u Legiji stranaca u Francuskoj.

Do najavljivanog oživljavanja rada Banje “Guber” nije došlo, kao ni do kupovine bivše fabrike “Feros”, jer opština nije imala 650.000 KM.

Grujičić je naveo da je ovu fabriku kupila Islamska zajednica, ali je prodaja poništena zbog nekih proceduralnih propusta.

“Nismo imali 650.000 KM da kupimo žFerosž, međutim ta prodaja je poništena. Sredstvima Srbije izgradili smo objekat u kojem je otvoren pogon žEkonomik grupaž, koji uspješno posluje i proizvodi građevinske kontejnere sa 35 zaposlenih i tendencijom povećanja obima proizvodnje i broja zaposlenih. To je pozitivan primjer”, istakao je Grujičić.

On navodi da je, nažalost, bilo mnogo lažnih potencijalnih investitora, koji su željeli da dobiju sredstva za pokretanje rada, a onda napuste ovo mjesto kao mnogi prije njih prethodnih godina. Zbog toga nije došlo do najavljivane proizvodnje LED sijalica, obuće, drvne proizvodnje, trikotaže, otvaranja mljekare.

“U prethodne dvije godine u Srebrenici je registrovano pet ili šest novih firmi koje rade, ali je rad prekinula i fabrika za proizvodnju peleta, kao i tekstilni pogon u Skelanima, te više zanatskih i uslužnih radnji i ugostiteljskih objekata. Nije oživljen ni rad novoizgrađene fabrike za preradu krompira”, precizirao je Grujičić.

Govoreći o privrednom oporavku i razvoju Srebrenice, Grujičić ističe da je zapošljavanje prioritet u radu opštinskog rukovodstva, iako nemaju sredstava za podsticaje kao u prethodnom periodu kada je u Srebrenici djelovala kancelarija UNDP-a.

On navodi da je u Srebrenici, nakon kraćeg zastoja, ponovo počeo sa radom novotvoreni konfekcijski pogon, sa manjim brojem radnika, jer je sedam radnica napustilo tu firmu, zbog početnih problema i nesnalaženja poslodavca.

Umjesto 30, sada rade 23 radnice, dobijena je podrška Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i taj pogon nastavlja proizvodnju.

Grujičić poručuje da su pri kraju aktivnosti u vezi sa pokretanjem rada kamenoloma za eksploataciju dacita, da je dobio uvjeravanje ambasadora Azerbejdžana u BiH Eldara Hasanova da će novi menadžment uskoro pokrenuti rad fabrike za preradu krompira sa 30 zaposlenih, čija izgradnja je finansirana sredstvima investitora iz te zemlje, te da će biti pokrenuta prerada i drugog povrća u toj fabrici.

“Očekujemo da stručnjaci iz Ministarstva zdravlja Republike Srpske daju ocjenu da bivšu bolnicu u Srebrenici pretvorimo u specijalnu ustanovu za liječenje vodom Gubera, a smještajne kapacitete bismo gradili. Planirali smo izdvojiti 800.000 KM kreditnih sredstava za tu namjenu da bi ponovo zaživio zdravstveni turizam u ovom mjestu, što bi omogućilo razvoj i vraćanje života ovoj opštini”, smatra srebrenički načelnik.

On je rekao da je posebna pažnja posvećena i znatna sredstva uložena u podsticaj razvoju poljoprivrede.

“Izdvojiću samo instalisanje devet stanica protivgradne zaštite i početak izgradnje sistema za navodnjavanje poljoprivrednih površina uz Drinu u širem rejonu Skelana. Za tu namjenu će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, Svjetska banka i opština izdvojiti osam miliona maraka i gradiće se u tri faze, što nije bilo najavljeno u predizbornom programu”, naglasio je Grujičić.

Od budžetskog suficita do deficita

Prilikom preuzimanja dužnosti opština je bila u suficitu od tri miliona KM dobijenih od Srbije. Nakon dvije godine opština je pola miliona u deficitu i donesena je odluka da se podigne kredit od 2,5 miliona KM.

Do najavljivanog povećanja budžeta nije došlo.

“Izvorni prihodi opštine su minimalni jer su građani naviknuti decenijama da im opština i donatori sve finansiraju, a da ništa ne plaćaju. Te navike se moraju promijeniti i svako da izmiruje zakonske obaveze. Imali smo obećanje Vlade Srpske da će omogućiti Srebrenici veći povrat sredstava od naplate korištenja prirodnih resursa sa njenog područja, ali to nismo realizovali. Donacija je sve manje i moramo se okrenuti naplati zakonskih prihoda u narednom periodu. Praksu da niko ništa ne plaća moramo prekinuti”, poručio je Grujičić.

On je najavljivao znatno povećanje sredstava za studentske stipendije i obrazovanje, ali to je izostalo. Studentske stipendije od 300 do 500 KM godišnje po studentu su najniže u Srpskoj i isplata kasni.

“Nismo uspjeli ispuniti to obećanje zbog velikog pritiska na budžet i obaveza. Smanjili smo ogromne troškove za prevoz učenika za 100.000 KM, ali nismo povećali sredstva za stipendije. Moramo poboljšati naplatu izvornih prihoda da bismo mogli izdvojiti više za stipendiranje i za mlade”, naveo je Grujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana