Groblje ujedinilo »selo bez imena«

Dejan Jovičić
Groblje ujedinilo »selo bez imena«

Srbac - Mještani Razboja kod Srpca, koji već decenijama ne mogu da se dogovore o tome kako im se selo zove, napravili su iskorak, usaglasivši se da lokalno groblje nosi naziv Staparsko groblje - Razboj Lijevče.

Stanovnici Razboja pokazali su slogu i prilikom uređenja groblja, jer su danima krčili zemljište, uklanjali otpad i postavljali ogradu. Prethodno su uredili parking i uklonili pet velikih stabala hrasta, čije su grane oštećivale spomenike. Uredili su i jedan od ulaza u selo i priključili ga na magistralni put. U pomoć su im pritekli i mještani Gornjih i Donjih Kladara, koji su zajedno sa njima prikupili donacije u iznosu od 10.000 maraka.

- Dosadašnja vrijednost radova je blizu 30.000 maraka, a najveći dio troškova snosila je firma "Hidrokop". Dobili smo i od načelnika opštine Srbac Drage Ćirića donaciju od 2.000 maraka - rekao je aktivista Nikola Kragulj.

Predsjednik Odbora za uređenje Staparskog groblja - Razboj Lijevče Boško Kasagić kaže da su građani pokazali jedinstvo u pravom trenutku.

- Briga o groblju je civilizacijska obaveza svakog društva. Pokazalo se da tradicija zajedničkih akcija u Razboju nije izumrla i da je još ostalo dosta sloge među mještanima, po čemu je ovo selo bilo poznato u prošlim vremenima - istakao je Kasagić.

On podsjeća da su aktivisti iz Razboj Lijevča među prvima u regionu još 1971. vlastitim sredstvima izgradili asfaltni put kroz selo, a 1954. godine završili elektrifikaciju sela, dva dana prije nego što je struja stigla u Srbac.

Mještani Razboja već decenijama vode bitku o utvrđivanju naziva sela, jer su u opticaju čak tri imena - Razboj Lijevče, Razboj Ljevčanski i Mali Razboj. Peticije koje su upućivali lokalnim vlastima za sada nisu urodile plodom, a nedavno su uputili pismo upozorenja, u kojem su zaprijetili da će bojkotovati sve skupove dok ne riješe ovaj problem. Nesuglasice su, međutim, pale u drugi plan poslije radnih akcija i planova za uređenje sela.

Plan groblja na internetu

Mještani su pokazali i da su veoma inovativni, predloživši da plan groblja bude postavljen na internet, što bi bio jedinstven slučaj na ovim prostorima.

Angažovana je geodetska firma iz Banjaluke, uz čiju pomoć je napravljen softver koji će omogućiti bilo kom mještaninu Razboja na svijetu da sa nekoliko klikova pronađe grobno mjesto nekog od predaka.

- U planu je da plan bude postavljen i na internet stranicu opštine Srbac, a ukoliko dobije pozitivne kritike, slični planovi bi bili urađeni i za druga groblja na području opštine - istakao je Nikola Kragulj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana