Groblja u Zvorniku prebukirana

Milijana Latinović
Groblja u Zvorniku prebukirana

Zvornik - Groblja širom Republike Srpske postala su tijesna, a posebno je teška situacija u Zvorniku u kojem, ukoliko do septembra ne bude pronađena nova lokacija, stanovnici strahuju da neće imati gdje da sahranjuju svoje najmilije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u RS je lani umrlo 15.059 osoba, što je za 650 više nego godinu ranije. Najviše posljednjih ispraćaja bilo je u periodu od januara do marta 2015. godine. S obzirom na to da iz godine u godinu raste potražnja za grobnim mjestima, mnoga groblja se više ne mogu širiti, zbog čega su neophodna nova koja će dugoročno riješiti problem.

Na gradskom groblju Karakaj u Zvorniku ostalo je svega 70 slobodnih grobnih mjesta, a još teža situacija je u seoskim područjima.

Da je gradsko groblje prebukirano, potvrdio je za "Glas Srpske" rukovodilac radne jedinice za komunalne djelatnosti u preduzeću "Vodovod i komunalije" u Zvorniku Mika Mićić.

- Godišnje u prosjeku na groblju Karakaj sahranimo oko 110 pokojnika, a trenutno raspolažemo prostorom koji bi nam mogao potrajati još oko dva mjeseca - rekao je Mićić.

Zakup grobnog mjesta na deset godina košta 187 maraka.

- Ako se desi da čovjek umre, a nema zakupljeno grobno mjesto, onda se obračunava zakup grobnog mjesta, održavanje za deset narednih godina i iskop i sahrana. U tom slučaju cijena se kreće oko 400 maraka - istakao je Mićić.

Naglašava da je među ljudima koji zakupljuju grobna mjesta sve više onih koji su tek zakoračili u petu deceniju života.

- Užurban tempo života, sve više novootkrivenih bolesti, vjerujte, tjeraju i mnogo mlađe da misle na crne dane i zakupe grobnicu, za ne daj bože, da imaju - ispričao je Mićić.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović uvjerava da nema mjesta panici istakavši da je u toku procedura za zakup parcele na kojoj će biti prostora za sahranjivanje u narednih deset godina.

Pored problema na gradskom groblju u Zvorniku, mjesta nema ni u selima, gdje je oko 80 odsto seoskih grobalja popunjeno. U mjesnim zajednicama Jardan i Cer pokojnike sahranjuju na jednom groblju koje je, prema riječima mještana, već odavno postalo tijesno.

- Nema više mjesta ni za mrtve, šuma se proširila skroz do groblja. Ove komšije se organizuju da okrče malo, al sve je to slabo. Kad mi je muž nedavno umro, odmah sam i za sebe mjesto ogradila - ispričala je mještanka Cera Gora Rakić.

Predsjednik mjesne zajednice Grbavci Željko Radović ističe da je mjesno groblje staro više od vijeka, te da za godinu ili dvije neće više biti mjesta na njemu.

- Predali smo zahtjev u Gradsku upravu za dokupljivanje parcele, ali je on još u razmatranju. Nadam se da će to ovog ljeta biti riješeno - rekao je Radović i dodao da je od početka godine na groblju sahranjeno 15 pokojnika.

U komunalnom preduzeću "Gradsko groblje" u Bijeljini ističu da je groblje Pučile u centru grada zatvoreno.

- Na Pučilama nema više mjesta, a lani je otvoreno Novo groblje na kojem bi trebalo da bude mjesta za narednih desetak godina - rekli su u "Gradskom groblju" i dodali da na novoj lokaciji nema mogućnosti zakupa grobnice već se ona kupuje u trajno vlasništvo po cijeni od 643,50 maraka.

Starješina hrama Svetog Save u Foči, paroh fočanski Nenad Tupeša ističe da je i na području Foče stopa smrtnosti velika, pa su groblja svake godine sve tješnja.

- Groblje koje je ovdje otvoreno prije nepune dvije decenije je skoro popunjeno - rekao je Tupeša.

Običaj

Paroh fočanski Nenad Tupeša ističe da se svaki kršteni pravoslavac sahranjuje po opijelu, uz prisustvo sveštenika, uz narodne običaje kao što je daća ili sofra za dušu pokojnika.

- Prilikom sprovoda pokojnik se sahranjuje tako da licem "gleda" ka istoku, a noge treba da budu naprijed - rekao je Tupeša.

Umrli u RS:

15.059 - u 2015. godini

14.409 - u 2014. godini

13.978 - u 2013. godini

13.796 - u 2012. godini

13.658 - u 2011. godini

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana