Grmečka korida na Popovića brdu kod Oštre Luke: Robi i Šaronja zapalili arenu

Snežana Tasić
Grmečka korida na Popovića brdu kod Oštre Luke: Robi i Šaronja zapalili arenu

Oštra Luka - Pred više stotina ljubitelja narodnih običaja i nadmetanja na tradicionalnoj krajiškoj borbi bikova, 244. grmečkoj koridi, na Popovića brdu kod Oštre Luke rogove je juče ukrstilo 16 bikova.

Koridom su dominirali bikovi čiji su vlasnici iz Potkozarja, Podgrmeča, ali i ostatka BiH koji redovno učestvuju na ovom takmičenju. Do zatvaranja ovog broja "Glasa Srpske" nije bio poznat pobjednik, ali se zasigurno znalo da su sve borbe ostale u sjenci nadmetanja između bikova Robija i Šaronje. Vlasnik Šaronje, Luka Štikovac iz Budimlić Japre, kazao je da je njegov bik hrabro odolijevao napadima jačeg i mlađeg Robija, te pobrao aplauze svih u areni.

Nenad Roljić iz Trijebova kod Mrkonjić Grada kaže da je ipak njegov bik Robi zadivio brojnu publiku.

- Držim tri bika, jednog u teškoj i dva u srednjoj kategoriji, a najveća uzdanica mi je Robi i očekujem pobjedu - kazao je on.

Vlasnik višestrukih šampiona "Grmečke koride" Radenko Škrbić iz okoline Mrkonjić Grada rekao je da od svojih bikova Kukadžije i Bjelana očekuje samo pobjedu. Safet Avdić iz Sanskog Mosta već deceniju ne propušta nijednu koridu, a do sada su njegovi bikovi dva puta pobijedili.

- Vjerujem u svog Cvijana, koji je ranije bio pobjednik, da će mi ponovo osvjetlati obraz - rekao je Avdić.

Da je "Grmečka korida" svojevrstan brend među Krajišnicima potvrđuju oni koji redovno posjećuju ovu manifestaciju. Ništa ne može, kako kažu, da zamijeni ovaj, u svijetu jedinstven provod uz muziku, jelo i piće.

Načelnik Oštre Luke Dragan Stanar kazao je da su borbe bikova tradicija koju treba prenositi mladim naraštajima.

- Na nama je da nastavimo njegovati tradiciju našeg kraja i da svake godine privučemo što veći broj mladih koji ne treba da se stide, već da se ponose viteštvom i junaštvom koji se u našem kraju godinama njeguju - kazao je Stanar.

Borba bikova je oduševila i volontere Momčila Đukića i Radoslava Matovića iz Kragujevca, koji su lani na koridi bili prvi put, pa su ponovo su došli na Popovića brdo.

Međeđe brdo

Organizator "Grmečke koride" na Međeđem brdu Neno Dobrijević istakao je da će ove godine pokušati da održe koridu na staroj lokaciji i to najvjerovatnije u septembru.

- Dobili smo sertifikate od MAK-a da je deminiranje završeno, odnosno da nije pronađena nijedna mina, pa ćemo vidjeti da li ćemo dobiti odobrenje od vlasti Unsko-sanskog kantona da održimo koridu u novom terminu - rekao je on.

Opština Oštra Luka nagradila vlasnike najjačih bikova:

(teška kategorija)

Prva nagrada - 2.000 maraka

Druga nagrada - 1.000 maraka

(srednja kategorija)

Prva nagrada - 1.000 maraka

Druga nagrada - 700 maraka

Svaki vlasnik čiji je bik učestvovao u borbi dobio je po 500 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana