Grijanje na gas u Bijeljini od iduće zime

Ljiljana Aleksić
Grijanje na gas u Bijeljini od iduće zime

Bijeljina - Stanovnici Bijeljine već od iduće zime moći će se grijati na gas, jer bi do septembra ovaj grad trebalo da dobije gasovodnu mrežu.

Gas će u Bijeljinu dolaziti iz Srbije, a priključak na mrežu će koštati 1.500 maraka sa mogućnošću plaćanja u ratama tokom tri godine.

Ovu vijest, na koju se dugo čekalo, u petak je saopštio gradonačelnik Mićo Mićić nakon sastanka sa predstavnicima preduzeća "BN gas" koje je investitor i izvođač radova.

On je istakao da iduće sedmice očekuju dobijanje djelimične građevinske dozvole od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS za gradnju prvih šest kilometara transportnog gasovoda od Bijeljine do Šepka, za šta su već riješeni imovinski odnosi.

- Vlada Srpske nam je izašla u susret i dala sve saglasnosti za ovakav vid gasifikacije grada, utvrđivanjem opšteg interesa i davanjem ugovora o koncesiji za transportni gasovod - rekao je Mićić.

Prema njegovim riječima protok transportnog gasovoda koji se gradi tri puta je veći od neophodnog za Bijeljinu, što omogućava njegovo umrežavanje ka drugim gradovima u RS.

Direktor preduzeća "Bijeljina-gas" Jovo Vujanović kazao je da je na području Bijeljine do sada urađeno oko 320 kilometara sekundarne mreže, te srednjeg pritiska oko 20 kilometara, a u projekat je uloženo 20 miliona evra. Prema njegovim riječima svaki građanin će dobiti sat na kući, koji će mjeriti potrošnju gasa.

- U dijelovima grada gdje su već prošle cijevi svakom domaćinstvu smo ušli u dvorište. Kada sada krenemo u ovaj proces "Novi Sad gas" je spreman da građanima omogući priključak na 36 rata - naveo je Vujanović dodajući da će cijena gasa biti ista kao u Srbiji, odnosno 38 dinara sa PDV-om po kubiku.

Gasifikacija je planirana i u Industrijskim zonama u Bijeljini, gdje je u toku gradnja poslovnih objekata.

- To smo planirali, jer u svijetu nijedan investitor neće raditi ukoliko ne postoji i priključak na gas - dodao je on.

"Toplana"

Iako je Bijeljina ove zime imala velikih problema sa grijanjem, jer je gradska "Toplana" energente nabavljala za po nekoliko dana, u ovom preduzeću kažu da ih gasifikacija neće ugroziti.

- S obzirom na to da veliki broj građana u Bijeljini koristi usluge "Toplane", te da je prelazak na sistem grijanja putem gasa komplikovan i skup, problema sasvim sigurno neće biti - uvjeravaju u ovom preduzeću.

Gradska "Toplana" ima oko 1.250 korisnika, a cijena grijanja nije korigovana posljednjih pet godina i iznosi 2,75 KM po  kvadratnom metru za fizička i 5,80 KM za pravna lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana