Grefov most preko rijeke Prača kod Rogatice svjedok prohujalih vremena

S. M.
Grefov most preko rijeke Prača kod Rogatice svjedok prohujalih vremena

ROGATICA - Ušuškan duboko u kanjonu rijeke Prače kod Rogatice Grefov most više od vijeka svjedoči o bogatoj prošlosti ovog kraja.

Poznato je da je od jeseni 1902. do početka jula 1906. godine građena uskotračna pruga Sarajevo - Uvac i Međeđa - Vardište, tzv. “istočna pruga”. Na dužini od 166 kilometara izgrađeno je 740 različitih objekata. Među njima je i oko 13 kilometara tunela, 900 metara galerija i 30 manjih i većih mostova.

Jedan od tih mostova je i Grefov most na Prači nizvodno od Sastavaka i ušća Rakitnice, odnosno sada brane novoizgrađene male hidroelektrane “Dub” kod Mesića.

- Sva infrastruktura “istočne pruge”, pa i Grefov most, “otpisan” je početkom jula 1978. ukidanjem uskotračne pruge Sarajevo – Višegrad - Vardište. To nije učinjeno zbog ekonomske neisplativosti, kako se tada tvrdilo, nego, opšte je ubjeđenje da se što više odvoji Bosna od Srbije i istočni dio osiromaši, u čemu se umnogome uspjelo - rekoše u Zavičajnom udruženju Mesićana “Borač”.

Pošto se radilo o željeznim mostovima, najveći dio ih je ubrzo demontiran, isječen i prodat kao staro željezo na otpadima od Sarajeva do Užica u Srbiji.

- Grefov most je, kako se tvrdi, dobio ime po nekom austrougarskom inženjeru koji je vodio radove i poginuo na njegovoj izgradnji. Da li u znak sjećanja na njegovog neimara ili više zbog nepristupačnosti terena, most je i danas “živ” - istakli su iz udruženja.

Dodaju da most nema nikakvu saobraćajnu ulogu i zub vremena iz dana u dan ga nagriza, ali je zato očigledan svjedok jednog vremena i umješnosti građevinarstva od prije više od 100 godina.

- Sam most i dio Prače koju premošćuje, ali sa znatno manjom količinom vode, jer je pokupljena tunelom hidroelektrane, bude nostalgiju za prošlim vremenima - pričaju brojni ribolovci i drugi ljubitelji prirode ovog kraja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana