Gradonačelnik Mostara podržao aktivnosti SPKD "Prosvjeta"

Srna
Foto: Srna

MOSTAR - Mostarski Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog drušrva (SPKD) "Prosvjeta" danas je posjetio gradonačelnik Mostara Mario Kordić i dao podršku aktivnostima ovog nacionalnog društva.

Vršilac dužnosti predsjednika mostarskog SPKD "Prosvjeta" Sanja Bjelica Šagovnović zahvalila je Kordiću za posjetu i naglasila da "Prosvjeta" kroz svoje djelovanje nastoji obogatiti multietničku gradsku kulturnu scenu, te doprinijeti da Mostar bude pepoznat kao grad kulture.

"Želimo da Mostar bude otvoren i napredan evropski grad. Mi iz `Prosvjete` daćemo svoj maksimalan doprinos", navela je ona, napominjući da "Prosvjeta" ima dobru saradnju i sa druga dva nacionalna društva HKD "Napredak" i BZK "Preporod".

Ona je istakla da je ovo društvo zajedno sa SPKUD "Gusle" i, uz podršku Srpske pravoslavne crkvene opštne Mostar, nosilac svih srpskih kulturnih aktivnosti u Mostaru, među kojima su "Šantićeve večeri poezije", "Svetosavska besjeda", "Božićni koncert", te "Prosvjetina škola srpskog jezika, istorije i kulture".

"Ovogodišnje `Šantićeve večeri poezije` biti otvorene početkom oktobra i kao i svake godine, ponuditi bogat i raznolik program. Ove godine se dodjeljuje i književna nagrada `Aleksa Šantić`", navela je ona.

Kordić je zahvalio za poziv i naglasio da će i on lično i Grad Mostar dati podšku "Šantićevim večerima poezije" i svim aktivnostima "Prosvjete".

On je upoznao okupljene o svojim idejama i planovima kada je u pitanju kulturna scena Mostara.

"Smatramo da se vidi u kom smjeru mi radimo. Nema razloga da saradnja ne bude još bolja. Vjerujem da možemo još bolje i više uraditi za naš grad i građane. Želja nam je da se svi sprijateljimo i taj cilj smo uspjeli ostvariti", naglasio je Kordić.

Gradonačelnik je rekao da se Mostar mora izdići iznad podjela i biti primjer za druge gradove.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević, koji je prisustvovao stastanku, pohvalio je rad "Prosvjete", te naglasio da se mora prepoznati i podržati rad i kvalitet.

"`Prosvjeta` je na dobrom putu. I do sada je dobro radila, te dala doprinos da se obogati kulturna scena Mostara. Kroz kulturne sadržaje možemo obogatiti i turističku ponudu grada", naveo je Milivojević, dodajući da kultura može biti jak integrativni faktor.

Sastanku su prisustvovlai i članovi Upravnog odbora SPKD "Prosvjeta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana