Gradonačelnik Doboja ni slova o pomoći RS, pohvale Izetbegoviću

Cvija Mrkonjić
Gradonačelnik Doboja ni slova o pomoći RS, pohvale Izetbegoviću

Doboj - Izvještaj o radu gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića usvojen je na jučerašnjoj sjednici gradske Skupštine, ali je izazvao burnu raspravu, jer je gradonačelnik sebi pripisao sve zasluge za spasavanje i obnovu grada poslije katastrofalnih poplava, iako je zbog njegove pasivne uloge Republički štab za vanredne situacije bio prinuđen da imenuje povjerenika za Doboj.

Dok su pojedini odbornici vladajuće koalicije ocijenili da je Petrović zaslužio da bude doživotni gradonačelnik, opozicija ga je optužila da je sve zasluge pripisao sebi i da nijednom riječju nije pomenuo ogromnu pomoć Republičkog štaba za vanredne situacije i Fonda solidarnosti za obnovu RS.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Sanja Vulić izjavila je da je gradonačelnikov izvještaj nekorektan i pun neistina.

- Sve što je uradio Republički štab za vanredne situacije sa premijerom RS Željkom Cvijanović na čelu gradonačelnik je pripisao sebi. Tih dana u Doboju su boravili predsjednik i premijer RS, te brojni ministri i pomagali građanima, ali nisu ni pomenuti. Gradonačelnik, kojem tih dana nije bilo ni traga, zato je napisao da mu je jedan od gostiju bio Bakir Izetbegović. Nemamo ništa protiv Izetbegovića, ali imamo protiv prećutkivanja činjenica - kazala je Vulićeva.

Odbornik SP-a Srđan Todorović rekao je da Skupština ne smije biti u funkciji gradonačelnika, nego da treba da bude obrnuto.

- Rukovodstvo Skupštine i odbornici su dozvolili tu vrstu ponižavanja da služe kao izvršioci nečega što predlaže gradska administracija, a trebalo bi da gradonačelnik i njegovi saradnici nama polažu račune - kazao je Todorović.

Vladajuće stranke, predvođene SDS-om, podržale su izvještaj o radu gradonačelnika. Odbornik SDS-a Danijel Jošić je kazao da je 24 miliona KM donatorskih sredstava uloženo u Doboj upravo zahvaljujući gradonačelniku.

- Mislim da zaslužuje da doživotno bude gradonačelnik, ako to Ustav dozvoljava. Njegov rad se vidi u našem gradu, jer je obnovljen u rekordnom vremenu, zahvaljujući i njegovom autoritetu - rekao je odbornik NDP-a Sretko Đurković.

Petrović nije prisustvovao sjednici Skupštine zbog posjete ambasadora SAD, ali je istakao da je Doboj obnovljen zahvaljujući donacijama američke i ostalih ambasada.

- Najvećim uspjehom smatram to što sam uspio da animiram ambasade u Sarajevu i sve zemlje koje žele pomoći Doboju - izjavio je Petrović.

SNSD je tražio da na dnevni red bude uvršteno i povlačenje odluke o pristupanju Doboja Zajednici opština turskog svijeta, jer se toj odluci protive borci i veliki dio populacije, ali je taj prijedlog odbijen.

Pomoć privredi, poskupljuju komunalije

Odbornici u Doboju usvojili su odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju grada u iznosu od 3,75 miliona maraka, od čega će za pomoć privrednicima koji su pretrpjeli štetu od poplava biti izdvojena tri miliona, a ostatak za sufinansiranje uređenja korita rijeke Bosne.

Data je i saglasnost za poskupljenje vode, grijanja i odvoza smeća, koje su "Vodovod", "Toplana" i "Progres" opravdali najavljenim povećanjem cijene struje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana