Građanima dijeljeni primjerci dejtonskog sporazuma

srna
Foto: SRNA

TREBINjE - Predstavnici Udruženja građana "Politikolog" iz Banjaluke organizovali su danas u Trebinju podjelu primjeraka Dejtonskog mirovnog sporazuma u okviru akcije "Dejtonski sporazum u svakoj porodici Republike Srpske" da bi ovaj dokument približili građanima.

Predsjednik Udruženja "Politikolog" Milan Ljepojević rekao je novinarima da se u vezi sa Dejtonskim sporazumom prave mnogi tabui i nepoznanice, te da je cilj da se podjelom primjeraka ovog dokumenta sa njim upozna svaka porodica u Republici Srpskoj, kao i njene institucije.

"Dostavićemo na kućnu adresu po jedan primjerak Dejtonskog sporazuma, Aneksa četiri koji je Ustav BiH, te Aneksa 10 kojim se Dejtonskim sporazumom uvodi visoki predstavnik u BiH", rekao je Ljepojević.

On je dodao da je podjela primjeraka ranije izvršena u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, te zahvalio generalnom sekretaru SNSD-a Luki Petroviću na današnjem prisustvu i dosadašnjoj saradnji. Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović je rekao da su se opredijelili da posredstvom Mladih socijaldemokrata podijele skraćenu verziju Dejtonskog sporazuma, odnosno slova Dejtona, te da su ovdje vrlo jasno predstavljene prednosti i mane Dejtonskog sporazuma po Republiku Srpsku i njen narod.

Petrović je dodao da je približavanje Dejtonskog sporazuma građanima vrlo važno, da znaju koje su njegove osnove i šta znače aneksi, jer se na taj način učestvuje u ponovnom osnaživanju Republike Srpske. "Svjedoci smo da je u posljednjih 25 godina došlo do prenošenja određenih nadležnosti i da nastojimo da vratimo nadležnosti koje su nam oduzete i koje su nam umanjile snagu. Želimo jaču Republiku Srpsku", rekao je Petrović.

Predstavnik Kluba ostalih naroda u Vijeću naroda Republike Srpske Franc Sošnja rekao je da je cilj da se ovi dokumenti približe narodu i da ljudi vide kakve se manipulacije vrše. "Ovo je taj međunarodni ugovor koji oni koji su ga stvarali ne žele da poštuju nego ga krše i mi smo u funkciji odbrane tog međunarodnog ugovora", rekao je Sošnja.

Profesor Univerziteta u Banjaluci Saša Mićin rekao je novinarima da se posljednjih godina istorija prekraja, te da su uvidjevši to na ovaj način željeli da promovišu Dejtonski sporazum.

"Svjedoci ste da je ono što sad promovišu drugi sa ciljem uništenja Republike Srpske i njenog stavljanja u neki beznadežan položaj u stvari prekrajanje istorije koja je davno napisana i potpisana. Na ovaj način želimo da ukažemo svima da je to nešto što nećemo dozvoliti", rekao je Mićin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana