Gradiška: Za Dan grada položeni vijenci žrtvama odbrambenih ratova

Srna
Foto: Srna

GRADIŠKA - U Gradišci su danas, povodom Dana grada, položeni vijenci i cvijeće u spomen-parku žrtvama odbrambenih ratova i otkrivena je bista generala Vojske Republike Srpske Rajka Balaća.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić istakao je da je Gradiška iznjedrila šest generala Vojske Republike Srpske, ali da je general Balać poginuo u direktnim ratnim dejstvima, 4. novembra 1994. godine.

On je naveo da je 1991. godine general Balać bio u vojnoj službi u Makedoniji i da nijednog trenutka nije razmišljao da li da se vrati u rodnu grudu, brani svoj narod i pomogne u odbrani Republike Srpske.

Ćerka generala Balaća, Tanja rekla je da je otkrivanja biste njenog oca u Gradišci kod nje probudilo osjećaje sreće, tuge i ponosa.

Ona je zahvalila gradu i građanima Gradiške što su se sjetili svog sugrađanina i odali poštu njemu i svim poginulim borcima.

Dan grada obilježava se kao sjećanje na 24. april 1945. godine, kada je Gradiška slobođena u Drugom svejstkom ratu.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNORA Nikola Kragulj istakao je da je Gradiška u Drugom svjetskom ratu za slobodu dala više od 16.500 žrtava, od kojih oko 14.500 civila i više od 2.000 boraca.

"To govori o tragediji i naporima koji su trajali četiri godine da bi dočekali slobodu, koja je za srpski narod najsvetija riječ", naglasio je Kragulj.

On je naveo da je u 20. vijeku, u tri oslobodilačaka rata poginulo više od 20.000 stanovnika Gradiške.

"Svi su oni poginuli braneći ssvoju teritoriju, a ne u osvajačkim ratovima. Neka svijet koji danas prekraja istoriju zna da nikad nikome nismo nametali svoju volju nego samo branili svoje", naglasio je Kragulj.

Vijence i cijeće na spomenike žtvama Drugog svjetskog i odbrambeno-otadžbinskog rata u Gradišci položile su delegacije gradskih i republičkih institucija, organizacija proisteklih i prethodnih ratova i predstavnici političkih partija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana