Gradiška: Usvojen izvještaj o radu načelnika i opštinske uprave

Srna
Gradiška: Usvojen izvještaj o radu načelnika i opštinske uprave

Gradiška - Skupština opštine Gradiška danas je usvojila izvještaj o izvršenju Programa rada Skupštine i skupštinskih radnih tijela u 2016. godini i izvještaj o radu načelnika opštine i Opštinske uprave za prošlu godinu.

Odbornici su prihvatili i prijedloge programa podrške razvoju poljoprivrede i preduzetništva za ovu godinu.

 


Program podrške razvoju preduzetništva, za koji je predviđeno 250.000 KM, ima za cilj smanjenje nezaposlenosti na području opštine Gradiška i obezbjeđivanje novčanih sredstava za pokretanje djelatnosti i nabavku opreme, ali i podršku povećanju obima i kvalitete proizvodnje.

Budžetom opštine za ovu predviđena su sredstva za podršku razvoju poljoprivrede i depozite poljoprivrednih kredita, te ostalih investicija u vezi sa razvojem ruralnih područja opštine u iznosu od 200.000 KM.

Načelnik opštine Zoran Adžić rekao je da su budžetska sredstva za poljoprivredu povećana u odnosu na prošlu godinu, te da će najveća podrška poljoprivrednicima u Lijevče polju i Potkozarju biti mogućnosti otvaranja otkupnih centara na podučju Gradiške, kojima bi poljoprivrednici mogli prodati svoje proizvode.

Odbornici su usvojili i Prijedlog odluke o pokretanju postupka za dodjelu statusa grada opštini Gradiška, na osnovu koje će, prema Adžićevim riječima, u saradnji sa Vladom Republike Srpske i nadležnim ministarstvima biti pokrenuta inicijativa za usvajanje zakona o gradu Gradiška u Narodnoj skupštini Srpske.

Prihvaćen je i Prijedlog plana korišćenja sredstava ostvarenih od naknade po osnovu korišćenja šume i šumskog zemljišta za ovu godinu, Prijedlog programa korišćenja sredstava od naknade za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe i sredstava od zakupnine zemljišta u svojini Republike Srpske u ovoj godini.

Lokalna Skupština usvojila je i Prijedlog programa socijalne zaštite za ovu godinu, te prijedlozi programa rada javnih ustanova - Kulturni centar, Zavičajni muzej i Narodna biblioteka, kao i Prijedlog programa razvoja civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja na području opštine Gradiška za ovu godinu.

Usvojeni su i izvještaji o radu opštinskih inspekcija i Komunalne policije u prošloj godini.

Skupština opštine razriješila je vršioca dužnosti direktora Zavičajnog muzeja Gradiška Dragana Matavulja, a za novog imenovala Bojana Vujinovića.

Imenovani su i članovi Upravnog odbora Turističke organizacije Gradiška, a za vršioca dužnosti direktora imenovan je Veljko Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana