Gradiška: Usvojen Izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu

Srna
Gradiška: Usvojen Izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu

GRADIŠKA - Skupština grada Gradiška usvojila je danas izvještaje o radu gradonačelnika i Gradske uprave, te o izvršenju gradskog budžeta za 2020. godinu, prema kojem je deficit 2,5 miliona KM.

U izvještaju se navodi da su u prošloj godini ostvareni budžetski primici od 52,7 miliona, a izdaci 55,3 miliona KM.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je stvarni deficit 2,5 miliona KM, navodeći da su budžetskih prihodi manji za 5,5 miliona KM, što je negativan efekat situacije u vezi sa pandemijom virusa korona i činjenice da je došlo do zastoja u planiranoj izgradnji stambenih objekata u gradskoj zoni i odluke dvije kompanije iz Austrije i Njemačke da odgode planirane investicije u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli.

Adžić je istakao da je gradska vlast bila svjesna svih negativnih efekata pandemije, ali da je odlučeno da se ne zaustavljaju kapitalne investicije, kao što je završetak izgradnje sportske dvorane, te izgradnja novog objekta vrtića, domova kulture i saobraćajne infrastrukture.

On je naveo da je u prethodne tri i po godine uloženo 8,5 miliona KM u izgradnju infrastrukture u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli, gdje sada posluje 80 privrednih subjekata koji zapošljavaju 1.000 radnika.

"Kada uporedimo broj zaposlenih u Gradišci, od 2016. do 2019. godine imali smo povećanje broja radnika za 2.500 i prvi put smo od 1990. godine prešli broj od 11.000 zaposlenih. U ovom trenutku taj broj je oko 11.300, što je sigurno i rezultat znatnih ulaganja u infrastrukturu i stvaranja uslova za privredni razvoj", rekao je Adžić.

On je dodao da, uprkos deficitu, nijednog momenta nisu kasnila izdvajanja budžetskim korisnicima i plaćanja kreditnih obaveza grada.

Odbornik SDS-a Zoran Latinović istakao je da će se opozicija i dalje zalagati da se Gradska uprava što manje oslanja na kredite i donacije, te da stvara uslove da grad može da funkcioniše od vlastitog rada i prihoda.

"Mi ćemo se zalagati da se da akcenat na privredne aktivnosti i razvoj poljoprivrede, koja je izložena velikoj konkurenciji, te da rad Gradske uprave bude što efikasniji, a grad svrstan u red prosperitetnih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i BiH", rekao je Latinović.

Odborni Skupštine grada usvojili su, između ostalog, izvještaje o realizaciji planova i programa koji definišu utrošak budžetskih sredstava, te o poslovanju javnih gradskih ustanova i preduzeća za prošlu godinu.

Odlučeno je da gradski stadion bude nazvan po Velimiru Sombolcu, bivšem fudbaleru i treneru Fudbalskog kluba "Kozara" i jedinom zlatnom olimpijcu iz Gradiške. Skupština grada donijela je odluku o dodjeli javnih priznanja, koja će biti uručena povodom Dana grada - 24. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana