Gradiška: Uskoro počinje rekonstrukcija savskog nasipa

Srna
Gradiška: Uskoro počinje rekonstrukcija savskog nasipa

Gradiška - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je danas u Gradišci da će u rekonstrukciju pet kilometara savskog nasipa na podučju opštine Gradiška biti uloženo oko dva miliona KM iz sredstava Evropske investicione banke i milion KM koje je odobrio Fond solidarnosti Republike Srpske.

Mirjanić je, nakon sastanka sa načelnikom opštine Gradiška Zoranom Latinovićem, naveo

 da će ovi radovi, kao i rekonstrucija i zamjena pumpi na crpnim stanicama, početi tokom septembra, a da bi trebalo da budu završeni do polovine naredne godine.


On je istakao da je za sanaciju pojedinih klizišta na savskom nasipu u Gradišci do sada izdvojeno 2.200.000 KM.

"Nakon rekonstrukcije potrebno je održavati objekte hidro-melioracionog sistema, a u tom poslu sada je definisano šta je nadležnost Javne ustanove žVode Srpskež, a šta lokalnih zajednica", rekao je Mirjanić novinarima.

Mirjanić i Latinović razgovarali su i o posljedicama suše, o čemu će, prema riječima ministra poljoprivrede, biti riječi i na sutrašnjoj sjednici Vlade Srpske.

"Vidjećemo koliko ćemo u ovim uslovima pojedinim mjerama moći da ublažimo posljedice suše", rekao je Mirjanić.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović rekao je da će narednih dana početi radovi na sanaciji klizišta na savskom nasipu u Donjoj Dolini i Mačkovcu.

"Potrebno je snimiti i stanje na bujičnim riječicama Vrbaška i Lubina, na osnovu čega bi se i pristupilo eventualnoj sanaciju njihovih korita s ciljem sprečavanja poplava koje nerijetko izazivaju ove riječice", istakao je Latinović.

On je naveo i da je razgovarano i o stanju u oblasti poljoprivrede, nastavku ulaganja u infrastukturu u Agro-industrijskoj zoni Nova Topola, mogućnostima pokretanja klaoničkih kapaciteta Mesne industrije "Levita" i drugim značajnim pitanjima koja treba da podignu nivo poljoprivredne aktivnosti na području ove opštine.

"Nadležnosti lokalnih zajednica po pitanju poljoprivrede nisu velike, ali se nestoji da se budžetska sredstva opštine namijenjena za poljoprivredu pravilno usmjere", rekao je Latinović.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je, nakon sastanka sa Latinovićem, posjetio farmu muznih krava Zinete Hotić u Žeravici i pogon za proizvodnju voćnih rakija firme "Delta BMB" u Gradišci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana