Gradiška: Ulazak u zgradu kao ruski rulet

Milan Vujić
Gradiška: Ulazak u zgradu kao ruski rulet

Gradiška - Stanari jedne od zgrada u centru Gradiške do stanova stižu ispod improvizovane nadstrešnice, jer im prijeti opasnost da im se fasadne ploče sruče na glavu.

Veliki broj prolaznika, međutim, i dalje ide pored zgrade kako bi presjekli put. Oko zgrade su bile postavljene i upozoravajuće trake da je prolaz pored zgrade nebezbjedan, ali su one skinute.

Iako je vrijeme davno dotuklo ovu građevinu, u zajednici etažnih vlasnika kažu da nemaju novca za njenu obnovu, a u opštini da je problematika specifična i zahtijeva izdvajanje mnogo novca.

Stanari kažu da problem godinama pokušavaju da riješe, ali da nailaze na zid.

- Dok se vlast u Gradišci bori kako da sačuva fotelje, stanari i prolaznici gledaju kako da sačuvaju glave. Ploče otpadaju, a mi smo nemoćni da to spriječimo. Pitam se treba li neko da strada pa da nešto bude preduzeto - rekla je jedna stanarka.

Predsjednik Upravnog odbora Zajednice etažnih vlasnika u spornoj zgradi Jasminko Bajić smatra da, uprkos postavljenom upozorenju, stanari nisu zaštićeni.

- Praktično je nemoguće zaobići ovaj opasan prostor koji se nalazi na samom ulazu. Rizičan je svaki ulazak u zgradu, a stanari nemaju izbora jer moraju nekako doći do svojih domova - ističe Bajić.

On je dodao da su se obraćali nadležnim opštinskim službama da zajedno pronađu rješenje, ali da odgovore nisu dobili.

- Svjesni smo da opštinska uprava nije nadležna za uređenje zgrade, međutim, ovo je specifičan problem i zbog toga bi trebalo da nam pomognu. Zar zgrada u centru grada treba da predstavlja opasnost i ruglo - pita Bajić.

Da je hitno potrebno naći rješenje smatra i načelnik Odjeljenja za urbanizam, građenje, komunalne i stambene poslove opštine Gradiška Slobodan Vidović. On tvrdi da nije tačno da opština ne želi da pomogne stanarima i da već rade na tome.

- Znamo da su fasadne ploče na neboderu u veoma lošem stanju i da otpadaju. Etažni vlasnici su nam se obratili za pomoć i naša nadležna služba je izašla na teren kako bi snimila situaciju i našla rješenje. Teško je sanirati kompletnu zgradu, jer to zahtijeva ogroman novac. Mi ga nemamo, ali pokušaćemo pomoći - rekao je Vidović.

Etažni vlasnici

Prema podacima Odjeljenja za urbanizam, građenje, komunalne i stambene poslove, u Gradišci je formirano 79 zajednica etažnih vlasnika. Iako je njihov broj znatno porastao, to nije dalo rezultate kada je u pitanju održavanje zgrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana