Gradiška: Sud ponovo naložio Dončiću da odstupi

Milan Vujić
Gradiška: Sud ponovo naložio Dončiću da odstupi

Gradiška - Ni poslije dva sudska rješenja na primopredaju dužnosti između razriješenog predsjednika Skupštine opštine Gradiška Radislava Dončića i novoizabranog Uroša Grahovca još nije stavljen pečat.

Osnovni sud u Gradišci juče je naložio smijenjenim rukovodiocima da predaju dužnost, ali je sudsko rješenje, kao i u prethodnom slučaju kada je istu odluku donio Okružni sud u Banjaluci, ostalo mrtvo slovo na papiru. Kako stvari stoje, novo rukovodstvo neće uskoro sjesti u fotelje jer je Dončić na bolovanju.

Za to vrijeme nefunkcionisanje opštinske vlasti nastavlja da uzima danak, a najveću cijenu plaćaju građani i investitori, među kojima su neki zbog nemogućnosti realizacije planiranih projekata već digli sidro.

Okružni sud u Banjaluci donio je 21. maja rješenje da je smjena skupštinskog rukovodstva obavljena u skladu sa zakonom, ali do njegovog izvršenja još nije došlo. Druga strana navodi da ima pravo žalbe, zbog čega se sedmicama odugovlači primopredaja dužnosti skupštinskog rukovodstva. Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, koje je zastupalo Pravobranilaštvo RS, poslalo je gradiškom Osnovnom sudu zahtjev za izvršenje rješenja. Osnovni sud u Gradišci potom je donio rješenje u kojem se navodi da Dončić treba da preda dužnost Grahovcu, te da mu omogući korišćenje službenih prostorija, pečata, dokumentacije i arhive. Na najnovije sudsko rješenje smijenjeni Dončić ima pravo žalbe u roku od osam dana, pa će status kvo još potrajati.

Grahovac kaže da je dobio rješenje Osnovnog suda u Gradišci u kojem je potvrđeno sve što je utvrdio Okružni sud u Banjaluci.

- Smijenjenom rukovodstvu je ponovo naloženo da obavi primopredaju dužnosti i nadam se da će se konačno urazumiti i ispoštovati odluke suda - istakao je Grahovac.

Dončić, koji je odnedavno na bolovanju, rekao je da novo rješenje suda još nije dobio, te da će njegovi pravni savjetnici odlučiti o daljim koracima.

- Zbog zdravstvenih problema sam na pretragama u Novom Sadu. Nisam još dobio rješenje, a moj pravni savjetnik će odlučiti o mogućoj žalbi - istakao je Dončić.

Nova skupštinska većina smijenila je 23. februara na vanrednoj sjednici rukovodstvo parlamenta, načelnike opštinskih odjeljenja, te direktore javnih ustanova čiji je osnivač opština i njihove upravne i nadzorne odbore. Novu većinu formirali su SNSD, DNS, Narodna stranka "Radom za boljitak" i samostalni odbornici koji su istupili iz SDS-a. Primopredaja mjesecima nije obavljena jer razriješeni funkcioneri smatraju da su smijenjeni nezakonito, a blokada parlamenta je nastavljena i nakon što su sudovi utvrdili da su smjene zakonite.

Investicije zaleđene

Domaći i strani investitori spremni su da pokrenu milionske investicije u Gradišci, ali su projekti mjesecima zaleđeni i čekaju rasplet političke krize.

Odluke o prodaji građevinskog zemljišta i izmjenama regulacionih planova na čekanju su zbog neodržavanja sjednica parlamenta. To mnogim investitorima zadaje glavobolju jer ne mogu da započnu projekte. U Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli sa 15 investitora su ugovorene investicije čija vrijednost prelazi 46 miliona KM i garantuje posao za oko 600 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana