Gradiška: Skupština blokirala naplatu poreza

Milan Vujić
Gradiška: Skupština blokirala naplatu poreza

Gradiška - Opština Gradiška bi zbog blokade lokalnog parlamenta mogla da pretrpi višemilionsku štetu koja se ogleda u naplati prihoda za građevinske naknade, takse, pružanju usluga i poreza za nepokretnost.

Od poreza na nepokretnosti lani se u budžet slile 732.000 maraka, dok ove godine Područna jedinica Poreske uprave Gradiška neće moći poslati račune jer Skupština opštine nije usvojila poresku stopu.

- Od uvođenja obaveze plaćanja poreza na nepokretnosti u RS po ovom osnovu je opštini Gradiška utvrđen iznos od 4.020.000 KM, od čega je naplaćeno 3,371 miliona KM ili 83 odsto - rekli su u Poreskoj upravi.

Komentarišući posljedice blokade parlamenta, koja traje već 15 mjeseci, načelnik opštine Zoran Latinović je rekao da je šteta pričinjena u mnogim oblastima, među kojima je i neusvajanje stope poreza na nepokretnosti i utvrđivanje osnovice vrijednosti stambenih i privrednih objekata.

- Nedavno je upućena inicijativa Poreskoj upravi RS da se sagleda mogućnost primjene stope poreza na nepokretnosti od 0,15, koliko je bila svih ovih godina - rekao je on.

Latinović je istakao da iz prethodnih godina nije naplaćeno više od milion maraka poreza na nepokretnosti. On smatra da ukoliko se porez za ovu godinu ne bude mogao obračunati neophodno je naplatiti dug iz ranijih godina.

Podsjetio je da opština trenutno funkcioniše na bazi privremenog finansiranja koje će trajati do 30. juna.

- Ukoliko od 1. jula ne dođe do kompromisa nastojaćemo putem Pravobranilaštva RS da nadležni sud donese budžet za 2016. godinu - rekao je Latinović.

Vlada RS je pozvala opštinu Gradiška da usvoji skupštinsku Odluku o prihvatanju grant sredstava od 1,3 miliona maraka. Prema zaključcima Vlade RS u suprotnom bi ova lokalna zajednica mogla izgubiti grant, a novac bi bio preusmjeren na druge opštine.

Odbornik SNSD-a Nemanja Panić istakao je da su ukupni prihodi samo zbog neporeskih prihoda smanjeni za više od 1,2 miliona KM. On kaže da je to rezultat nefunkcionisanja opštine, koja je izazvana, kako ističe, neodgovornim ponašanjem načelnika i ljudi oko njega.

- Izgledno je da će zbog blokade parlamenta i nepoštovanja skupštinske većine opština nastaviti sa gubitkom prihoda. Zbog njih opština neće dobiti grant za izgradnju vodovoda i kanalizacije od oko 1,3 miliona maraka - naglasio je Panić.

Čitava zavrzlama u zakonodavnoj vlasti u Gradišci je krenula kada je predsjednika SO Radislava Dončića (PDP) nova većina predvođena SNSD-om, DNS-om i ISDS-om smijenila 23. februaru 2015. godine, ali su oni odbili da predaju dužnost zbog navodne povrede poslovnika i statuta opštine. Okružni sud u Banjaluci je 21. maja 2015. godine donio rješenje da je smjena obavljena u skladu sa zakonom i naložio da bude obavljena primopredaja. Iako je to u dva navrata pokušano, Grahovac je tek 5. avgusta ušao u kancelariju predsjednika SO. Nakon žalbe Dončića Vrhovnom sudu RS sve je vraćeno na početak, a političkoj krizi se još ne nadzire kraj.

Pad prihoda u 2015. godini

50 % zemljišna renta

75 % naknada za uređenje građevinskog zemljišta

350.000 KM poreza na lična primanja

950.000 KM naknade, takse i pružanje javnih usluga

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana