Gradiška: Rupe od metar nadomak vrtića

Milan Vujić
Gradiška: Rupe od metar nadomak vrtića

Gradiška - Šahtovi bez poklopaca u nekoliko gradiških ulica već mjesecima predstavljaju opasnost za prolaznike, a naročito za najmlađe, jer se jedan od njih nalazi nadomak vrtića.

Stanovnici upozoravaju da se šetnje u večernjim časovima pretvaraju u izazivanje sudbine, jer se zbog štednje isključuje javna rasvjeta, pa je veoma teško uočiti otvorene šahtove.

- Ne treba čekati da se neko povrijedi, pa rješavati ovaj problem, jer u "mrklom mraku" ne možemo vidjeti rupe koje su duboke po metar ili više. Nije prijatno hodati mračnim ulicama, jer stalno strepim znajući da me u svakoj ulici "čeka" bar po jedan šaht bez poklopca. Posebno su ugrožena djeca, koja su često zaigrana i nesmotrena - kaže Dušan Ristić iz Gradiške.

Njegov sugrađanin Branimir Miladinović smatra da je nedopustivo da se neobilježena rupa mjesecima nalazi nadomak ograde vrtića "Pčelica" u samom centru grada.

- Otvoren šaht, koji se nalazi pored obdaništa, trebalo je odmah sanirati. To je veoma frekventan pravac i predstavlja opasnost za sve, a posebno za mališane - istakao je Miladinović, koji sa dvoje djece svakodnevno prolazi tom ulicom.

U opštinskoj upravi kažu da vandali godišnje unište ili ukradu od 30 do 50 poklopaca sa šahtova i slivnih rešetaka.

Navode da je zbog toga prethodnih godina pričinjena šteta od oko 5.500 KM, te da su postavljali nove poklopce i rešetke.

- Jedino rješenje je zavarivanje poklopaca, a to bi stvorilo problem komunalnim radnicima prilikom održavanja i čišćenja vodovoda i kanalizacije - rekli su u opštini.

Dodaju da ne znaju ko su vandali koji su pričinili ovu štetu, ali ističu da pretežno "operišu" u večernjim časovima.

- Takođe, problem predstavlja i uništavanje saobraćajnih znakova, za čiju zamjenu se takođe mora izdvojiti mnogo novca - navode u nadležnom odjeljenju.

Mrak zbog štednje

Načelnik Odjeljenja za urbanizam, građenje, komunalne i stambene poslove opštine Gradiška Slobodan Vidović istakao je da je odluka o štednji javne rasvjete donesena zbog velike potrošnje. On je naglasio da u ulicama nije potpuni mrak, jer je isključena svaka druga svjetiljka.

- Ugrađeni su konektori pomoću kojih se gasi jedna faza električne energije u određenom vremenskom periodu - rekao je Vidović.

On je naveo da su neke od ulica u potpunom mraku zato što dolazi do kvarova na rasvjeti, ali se oni u što kraćem roku otklanjaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana