Gradiška prvi put bez budžeta u sedam decenija

Milan Vujić
Gradiška prvi put bez budžeta u sedam decenija

Gradiška - Prvi put poslije 70 godina opština Gradiška nije usvojila budžet, a glavni krivac za to je načelnik Zoran Latinović koji ne želi da pripremi materijal za sjednicu parlamenta, istakli su juče SNSD, DNS i Izvorna SDS koje čine skupštinsku većinu.

Promjenom skupštinske većine nastala je duga politička kriza, a rad parlamenta je blokiran zbog odbijanja suprotnog tabora da obavi primopredaju. Poslije promjene odnosa snaga u Skupštini opštine pokrenut je niz sudskih sporova, jer je dotadašnji predsjednik Radislav Dončić iz PDP-a odbijao da preda dužnost novoizbranom Urošu Grahovcu iz SNSD-a. Poslije nekoliko presuda i žalbi sud je vratio Dončića u fotelju, ali stranke koje podržavaju njega i Latinovića nemaju skupštinsku većinu.

Predstavnici SNSD-a, DNS-a i Izvorne SDS uputili su pismo Latinoviću u kojem navode da je Skupštinu opštine isključio iz funkcije i da ne priznaje skupštinsku većinu jer je čine odbornici iz stranaka sa kojima ne želi da sarađuje. Latinovića su optužili da umjesto saradnje sudskim putem traži svoju skupštinsku većinu, koju nikada neće naći.

- Zbog takve situacije nije usvojen budžet, nemamo ni niz akata koji su bitni za funkcionisanje opštine, a istovremeno je propao i grant Evropske investicione banke vrijedan 1,3 miliona maraka čime je zaustavljen privredni i infrastrukturni razvoj. Gradiška se u ovakvoj situaciji nije našla u posljednjih sedam decenija - istakao je predsjednik gradiškog SNSD-a Zoran Adžić.

On je dodao da je opština više od godinu izvan razvojnih procesa i ostaje uskraćena za ponuđene projekte iz oblasti infrastrukture, dok iz agroindustrijske zone u Novoj Topoli odlaze investitori, koji su bili spremni da ulože deset miliona evra i zaposle oko 300 radnika.

- Latinović mjesecima pokazuje neodgovornost jer čuva samo svoje i interese pojedinaca oko njega radeći na štetu građana i opštine. Skupštinska većina mu je pružila ruku saradnje, ali on to uporno dobija - naglasio je Adžić.

Funkcioner Izvorne SDS Slavko Dunjić kaže da su uputili posljednji apel Latinoviću da spremi materijal koji će odbornici skupštinske većine usvojiti za dobrobit svih građana Gradiške.

- Ne mogu da vjerujem da načelnik opštine ne želi da sazove sjednicu Skupštine. To mogu da shvatim samo kao dio njegove sujete jer ne želi da prihvati odbornike nove skupštinske većine zbog čega najviše ispaštaju građani uključujući i gubitak granta od 1,3 miliona KM od Evropske investicione banke - istakao je Dunjić.

Latinović se juče nije javljao na telefonske pozive.

Zaobilaženje odbornika

Slavko Dunjić je kazao da Zoran Latinović jedini odbija da na dnevni red Skupštine opštine stavi razmatranje granta Evropske investicione banke.

- Latinović jedini želi da dobije novac mimo skupštine iako su 24 opštine odlukom odbornika dobile sredstva iz projekta "Vodovod i kanalizacija" koji realizuje Vlada RS  u saradnji sa Evropskom investicionom bankom - kazao je Dunjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana