Gradiška: Položeni vijenci na spomen-obilježja

Srna
Gradiška: Položeni vijenci na spomen-obilježja

GRADIŠKA - Na spomen-obilježja poginulim borcima Narodnooslobodilačkog rata, žrtvama fašističkog terora i poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu u Gradišci danas su položeni vijenci povodom obilježavanja 24. aprila – Dana grada i 75 godina od oslobođenja Gradiške u Drugom svjetskom ratu.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić istakao je da je 24. april jedan od najznačajnijih i najradosnijih datuma u istoriji grada jer je donio slobodu.

"Više od 15.000 žrtava sa područja Gradiške stradalo je tokom Drugog svjetskog rata, što znači svaki četvrti stanovnik", rekao je Adžić novinarima i podsjetio da je 5.000 boraca učestvovalo u ratu, a više od 50 odsto njih je položilo svoje živote za slobodu u kojoj građani danas uživaju.

Adžić je naglasio da su oslobođenjem Gradiške u Drugom svjetskom ratu stvoreni uslovi da Republika Srpska danas može da kreira ambijent onakav kakav njoj odgovara - da se razvija i teži ka prosperitetu.

Predsjednik SUBNOR-a Gradiška Nikola Kragulj rekao je da na području Gradiške danas živi još šest učesnika u Narodnooslobodilačkom ratu, a zadatak njihovih potomaka je da čuvaju i njeguju tradiciju prema narodooslobodilačkoj borbi.

"Period Drugog svjetskog rata je najteži period u istoriji Gradiške jer je tada opustošena - i demografski i materijalno", istakao je Kragulj i dodao da ta stradanja ne smiju biti zaboravljena kako se ne bi ponovilo sve ono što je narod preživio prije 75 godina.

Vijence na spomen-obilježja položile su delegacije Gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Gradiška, grada Gradiška, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić, delegacije Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila i Udruženja ratnih vojnih invalida Gradiška, kao i predstavnici političkih partija SNSD-a, Demosa i DNS-a Gradiška.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana