Gradiška: Opština dužna za kiriju 250.000 KM

Anita Janković
Gradiška: Opština dužna za kiriju 250.000 KM

Gradiška - "Krajina osiguranje" Banjaluka tužilo je opštinu Gradiška, jer im za zakup poslovnog prostora u kojem se nalazi sjedište opštinske administracije duguju više od 250.000 maraka.

Direktor "Krajina osiguranja" Mila Gromilić ističe da im opština Gradiška godinama ne plaća zakup za korišćenje poslovnog prostora.

- Dužni su nam više od 250.000 maraka. Razgovarali smo nebrojeno puta sa rukovodstvom opštine i nismo pronašli rješenje. Nude nam isključivo zamjenu objekata, a za plaćanje zakupa neće da čuju. Bili smo primorani da podnesemo tužbu - rekla je Gromilićeva.

Ona je istakla da objekti koje im je ponudila opština Gradiška nisu odgovarajući za djelatnost kojom se bave.

- Naša Skupština akcionara nije prihvatila ponuđene objekte za zamjenu, jer su neadekvatni. Osiguravajuća kuća ne može poslovati na trećem i četvrtom spratu zgrade kao što nam je nuđeno. Na sudu ćemo tražiti ili da plaćaju zakup ili da izađu iz objekta - kaže Gromilićeva.

Ona je kazala da je kirija od deset maraka po kvadratu minimalna s obzirom na to da se zgrada nalazi u centru grada.

- Riječ je o prostoru veličine 800 metara kvadratnih i mjesečno treba da nam plate 8.000 maraka, što je minimum minimuma. Uredno im šaljemo fakture koje oni godinama vraćaju - istakla je Gromilićeva i navela da je uvjerena da će sud donijeti presudu u korist "Krajina osiguranja".

Prvo ročište u ovom sudskom sporu zakazano je za jul.

Načelnik Gradiške Zoran Latinović kaže da je sadašnje stanje zatekao od prethodnog načelnika.

- Bivši načelnik se sa direktorom "Krajina osiguranja" dogovorio o zamjeni prostora koju je Skupština akcionara zatim odbila i sada osiguravajuća kuća insistira na plaćanju zakupa - priča Latinović.

Prema njegovim riječima, prethodna vlast je vraćala fakture na osnovu dogovora da ponuđeni poslovni prostor stoji na raspolaganju "Krajina osiguranju", a da oni koriste njihov bez naknade.

- Iz tog razloga i dalje vraćamo pristigle fakture za zakup. Nekoliko puta sam razgovarao sa Gromilićevom. S obzirom na to da je "Krajina osiguranje" u državnom vlasništvu, nastojali smo u rješavanje ovog problema uključiti i Vladu i Ministarstvo finansija RS, ali bezuspješno - ističe Latinović.

On je istakao da će poštovati odluku suda, ali da ostaje činjenica da je opština dovedena u zabludu, jer nije sprovedena dogovorena zamjena prostora.

- Ako im prostor ne odgovara, mogu ga prodati i doći do zamjenskog kapitala - kazao je Latinović.

Vlada

Vlada RS je 2004. godine donijela odluku kojom je opštini Gradiška dodijelila poslovni prostor "Krajina osiguranja".

 - Nakon kratkog vremena Vlada je izuzela prostor iz vlasništva opštine i vratila ga "Krajina osiguranju". Smatram da bi Vlada zbog svega toga trebalo da se uključi u rješenje ovog problema - kaže Zoran Latinović.

 

> Opština godinama ne plaća zakup

> Cijena zakupa deset maraka po metru kvadratnom

> Opština u zamjenu nudi drugi poslovni prostor

> "Krajina osiguranje" ne prihvata ponudu i podnosi tužbu

> Prvo sudsko ročište zakazano za jul

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana