Gradiška: Održan Zdravofest 2016

Srna
Gradiška: Održan Zdravofest 2016

Gradiška - U gradskom parku u Gradišci danas je održan Deveti festival tradicionalne gastronomije i kulturne baštine "Zdravofest 2016", koji je organizovan u okviru obilježavanja Dana opštine Gradiška, 24. aprila.

Na "Zdravofestu" održano je takmičenje za najbolji lovački i ribolovački kotlić, izložbe zdrave hrane, domaćih rakija, vina, sokova, pčelinjih i drugih eko proizvoda, suvenira i ručnih radova.


U konkurenciji 12 ekipa, prvo mjesto za najbolji lovački kotlić osvojila je ekipa Lovačkog udruženja "Ljubija – sekcija Mijska glava" iz Prijedora, dok je najbolji riblji kotlić, među pet takmičarskih ekipa, pripremila ekipa Udruženja "Moja Jablanica" iz Rogolja.

Miloš Latinović iz Lovačkog udruženja "Ljubija", rekao je da je njegova ekipa do sada učestvovala na svih devet gastro takmičenja u Gradišci i na brojnim takmičenjima u regiji, te najavio da će u Ljubiji, 15. maja, organizovati desetu jubilarnu "Kotlićijadu".

On je naglasio da je za dobar lovački kotlić, prije svega, potrebno kvalitetno meso, srneće i meso divljeg vepra, a od povrća, crveni i bijeli luk, mrkva, peršun, celer i začini.

Željko Milivojević, član pobjedničke ekipe u spremanju ribljeg kotlića – Udruženja "Moja Jablanica", rekao je da za sve što se radi mora postojati volja, pa tako i u spremanju ribljeg kotlića, koji mora dugo da se kuva.

Milivojević je istakao da je kulinarsko iskustvo stekao od svog oca, a na "Zdravofestu", ove i prošle godine, imao je dobru ekipu iz Udrženja, koja, kako je naveo, želi da na rijeci Jablanici organizuje druženja i gastro takmičenja.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška Ljubimko Čakalj izrazio je zadovoljstvo što je i ove godine "Zdravofest" uspješno organizovan uprkos lošem vremenu, te najavio da će naredne godine, na 10. jubilarnom "Zdravofestu" biti još više učesnika, izlagača i gastro takmičara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana