Gradiška: Odbornici spavaju, naknade u džepovima

Milan Vujić
Gradiška: Odbornici spavaju, naknade u džepovima

Gradiška - Skoro polovini odbornika u Skupštini opštine Gradiška svakog mjeseca na račun liježe naknada od 530 KM, iako još od prošle godine nisu prisustvovali nijednoj sjednici parlamenta.

Zbog političke krize posljednja redovna sjednica održana je 30. decembra prošle godine. Odbornici SDS-a PDP-a, NS-a i SP-a nisu prisustvovali sjednicama otkako su novu skupštinsku većinu formirali SNSD, DNS, četiri samostalna odbornika koja su napustila SDS i jedan iz Narodne stranke "Radom za boljitak". Nova većina održala je nekoliko vanrednih sjednica Skupštine, ali njima nisu prisustvovali novopečeni opozicionari tvrdeći da su one nelegalne. Od 31 odbornika na sjednice dolazi njih 17 koji čine novu većinu.

Radili ne radili, diskutovali ili samo dizali ruke prilikom glasanja odbornike sljeduje zagarantovana mjesečna naknada od 530 KM. Za naknade odbornicima godišnje se izdvaja 330.000 maraka iz opštinskog budžeta.

- Nažalost ne postoji način da se sankcioniše nerad odbornika i jedino ih mogu kazniti glasači na izborima, jer su uredno uzimali naknade, a nisu izvršavali svoje zadatke - kaže odbornik SNSD-a Nemanja Panić.

Odbornik PDP-a Dušan Vukota kaže da su građani više oštećeni zbog blokade parlamenta nego zbog isplate odborničkih naknada.

- Odbornici primaju naknade kao da redovno prisustvuju sjednicama, a poslovi koji su svakodnevna problematika ne mogu da budu riješeni zbog toga što Skupština ne zasjeda u punom sastavu - istakao je Vukota.

U gradiškom SDS-u kažu da njihovi odbornici nisu prisustvovali nijednoj vanrednoj sjednici i da to neće činiti ni ubuduće.

- Naši odbornici nisu prisustvovali sjednicama zato što taj takozvani sastanak odbornika, koji tvrde da su nova većina nije sazvan po poslovniku - istakli su u SDS-u.

Odbornik DNS-a Vladimir Janković rekao je da je ta stranka tražila da budu smanjene odborničke naknade, te da su se oštro suprotstavljali i povećanju plata funkcionerima.

- Većina odbornika je zaposlena i još prima odborničku naknadu. Odbornici se moraju više angažovati kako bi opravdali ta primanja iz budžeta, a posebno je nedopustivo da ne dolaze ni na sjednice - istakao je Janković.

Branislav Mrakić iz Narodne stranke "Radom za boljitak" je istakao da uloga odbornika nije samo da dižu ruke prilikom glasanja, već da se posvete tom poslu i da svakodnevno budu na usluzi građanima, jer su za to birani.

Građani ispaštaju

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Novo Selo Brane Puljić kaže da nije zadovoljan radom odbornika u gradiškoj Skupštini, jer ne ispunjavaju obaveze zbog kojih su ih građani izabrali.

- Ne rade ništa, a redovno primaju naknade, dok su mjesne zajednice u infrastrukturnom haosu. I kad je funkcionisao lokalni parlament sjednice su održavali svaka dva mjeseca. Mi iz mjesnih zajednica nemamo nikakav kontakt sa njima, niti se kome možemo obratiti kako bi ukazali na probleme - kaže Puljić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana