Gradiška: Od voća i povrća neće ostati ništa

Milan Vujić
Gradiška: Od voća i povrća neće ostati ništa

Gradiška - Poljoprivredni proizvođači sa područja gradiške opštine, koji su sredinom maja pretrpjeli štetu od olujnog nevremena i grada procijenjenu na više od 3,78 miliona maraka, još nisu stali na noge, a već je izvjesno da će rod voća i povrća biti višestruko umanjen.

Nevrijeme praćeno gradom veličine lješnika 14. maja je pogodilo 13 sela. Đuro Ljoljić iz Cimirota kaže da ratari ne mogu da sastave kraj s krajem jer im dvije godine zaredom nevrijeme uništava gotovo sve što zasiju.

- Stradalo mi je oko 2,5 hektara pšenice i 1,7 hektara ječma. Na pojedinim parcelama šteta je totalna, dok je na nekim uništeno oko 40 odsto usjeva - priča Ljoljić.

Voćar Nenad Švraka iz Bistrice kaže da mu je uništeno 30 dunuma voćnjaka sa zasadima jabuke, koje ove godine neće biti ni za preradu.

- Ne očekujem da ću imati ni drugu ili treću klasu jabuke koja se koristi za industrijsku preradu. Polomljeni su tek formirani plodovi, a sadnice su oštećene što će se loše odraziti i na naredne godine. Procjena je da je u mom voćnjaku pričinjena šteta od oko 40.000 KM - kaže Švraka.

Nebojši Mitroviću nevrijeme je uništilo 18 hektara soje.

- Pokušavamo spasiti što se spasiti da, ali je sve to neizvjesno, jer upadamo u nove troškove - ističe Vranić.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kazao je da poljoprivredni proizvođači svake godine pretrpe novu štetu i da bez pomoći nadležnih institucija neće moći opstati.

- U Potkozarju je najgore stanje što se tiče šljive i procjena je da će rod podbaciti za nekih 80 odsto, a tome je najviše kumovao prošlogodišnji grad, koji je tada oštetio sadnice - rekao je Dojčinović.

Šef opštinskog Odsjeka za poljoprivredu Milutin Misimović rekao je da su primili 132 zahtjeva poljoprivrednih proizvođača za procjenu štete na zasadima voća, povrća i u plastenicima i šest zahtjeva privrednih subjekata. Naveo je da su dvije komisije obišle poljoprivrednike koji su do 1. juna podnijeli zahtjeve za utvrđivanje štete od grada.

- Zapisnici i informacije u vezi sa visinom štete biće proslijeđeni resornom ministarstvu na dalje razmatranje - istakao je Misimović.

Poplave

Milutin Misimović je kazao da ih je Ministarstvo poljoprivrede RS obavijestilo da je počela isplata dijela štete od poplava za maj 2014. godine. On je apelovao na poljoprivrednike da provjere validnost tekućih računa da bi im mogao biti uplaćen novac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana