Gradiška: Načelnik Latinović prihvatio novu većinu

Milan Vujić
Gradiška: Načelnik Latinović prihvatio novu većinu

Gradiška - Poslije deset mjeseci blokade lokalnog parlamenta načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović priznao je skupštinsku većinu, koju čine SNSD, DNS i Izvorna SDS, te razgovarao o mogućnostima sazivanja Skupštine i usvajanja budžeta za narednu godinu.

Ovo je prvi korak ka deblokadi rada najvećeg zakonodavnog organa u opštini i usvajanju bitnih dokumenata za ovu lokalnu zajednicu, čime bi se završila sudska agonija koja traje mjesecima. Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u SO Gradiška Gojko Zeljković rekao je da je sastankom sa Latinovićem potvrđena verifikovana skupštinska većina.

- Na sastanku sa načelnikom su započeti razgovori o mogućnosti izlaska iz krize, odnosno sazivanja sjednice Skupštine opštine i usvajanja svih bitnih akata i dokumenata - istakao je Zeljković.

On je dodao da je prioritet političkih partija koje čine skupštinsku većinu sazivanje sjednice SO da bi bio usvojen budžet za 2016. godinu, rebalans budžeta za 2015. godinu i sva dokumenata koja su neophodna za dalje funkcionisanje opštine.

- Ohrabruje to što postoji pomak, prije svega razumijevanje načelnika i prihvatanje da mi predstavljamo novu skupštinsku većinu sa 17 odbornika. Uz dodatne konsultacije načelnika sa drugim partijama mogli bismo već naredne sedmice da dogovorimo konkretne poteze i aktivnosti - naglasio je Zeljković.

Njegovo je očekivanje da će biti dovoljno političke mudrosti i odgovornosti da u narednih 15 do 20 dana bude sazvana sjednica SO i usvojena bitna dokumenta.

Predsjednik Kluba odbornika ISDS-a u SO Gradiška Predrag Ljubičić rekao je da je pomak napravljen samim tim što je Latinović prihvatio predsjednike klubova odbornika nove skupštinske većine u SO Gradiška.

- Možemo reći da je načelnik verifikovao novu skupštinsku većinu i smatramo da sada treba sprovesti sve odluke Skupštine koje su u interesu građana - kazao je Ljubičić.

On je rekao da je nova većina prenijela Latinoviću svoj stav da želi deblokadu lokalnog parlamenta i sazivanje Skupštine, na kojoj će predlagač biti načelnik opštine.

- Mnogo toga zavisi od sljedećeg sastanka, jer će na njemu biti odlučeno da li se mogu približiti stavovi svih partija u lokalnom parlamentu - rekao je Ljubičić.

I Latinović smatra da je dobro to što se sastao sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, jer je deset mjeseci blokiran rad Skupštine i otvoren sudski proces za koji je neizvjesno kad će biti završen.

- Opština je prošle godine funkcionisala jer je bio usvojen budžet i sva važna dokumenta. Otvara se pitanje kako urediti i definisati 2016. godinu sa stanovišta budžeta i osnovnih programskih dokumenata - istakao je Latinović.

On je naveo da Skupština opštine ima pravo da radi u okviru svog mandata, te naveo da skupštinska manjina i većina moraju raditi u skladu sa zakonom, Statutom i poslovnikom.

Nova skupštinska većina smijenila je 23. februara rukovodstvo parlamenta, načelnike odjeljenja i direktore ustanova čiji je osnivač opština, kao i njihove upravne odbore. Novu većinu formirali su SNSD, DNS, ISDS i Narodna stranka "Radom za boljitak", dok je blok predvođen SDS-om i PDP-om, NS-om i SP-om prešao u opoziciju.

Primopredaja dužnosti

Nova skupštinska većina je bezuspješno nekoliko puta pokušala da obavi primopredaju vlasti. Međutim, smijenjeni funkcioneri su tvrdili da su odluke na februarskoj Skupštini donesene nelegalno i da su prekršeni Statut i poslovnik.

 Skupštinska većina

deset odbornika SNSD-a

četiri odbornika ISDS-a

dva odbornika DNS-a

odbornik Narodne stranke "Radom za boljitak"

Opozicija

pet odbornika SDS-a

tri Napredne Srpske

dva PDP-a

dva odbornika SP-a

odbornik Narodne stranke "Radom za boljitak"

odbornik nacionalnih manjina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana